Loonmatiging eist moed en leiderschap!

Deze week riep minister Donner vakbonden op om geen looneisen te stellen en lonen, pensioenen en uitkeringen – voor zolang als het duurt – op de nullijn te zetten. Hij deed dat bij de opening van het van het Mobiliteitscentrum in Haarlem, één van de antwoorden op de oplopende werkloosheid. De minister herhaalde ook nog eens de werkloosheidsprognose van het CPB: eind 2009 425.000 werklozen en 650.000 werklozen of meer in 2010! Nog geen half jaar geleden telde Nederland minder dan 300.000 werklozen en werden loonsverhogingen van 3,5 % afgesproken!

De vakbeweging heeft het moeilijk met de noodzaak van loonmatiging. Logisch. Veel CAO zijn, ook door de overheid (!), voor 2010 en zelfs 2011 al afgesproken met riante loonsverhogingen. Dat maakt het moeilijk om voor de nog af te sluiten CAO’s de nullijn te accepteren.

Kabinet én werkgevers zullen het de vakbeweging mogelijk moeten maken om de noodzakelijke loonmatiging toch te realiseren. Het kabinet kan dat doen met maatregelen om de werkloosheid te bestrijden. Investeringen, maar ook maatregelen om werklozen snel en adequaat om te scholen en naar ander werk te begeleiden. Ook werkgevers kunnen eraan bijdragen door immateriële wensen van de vakbeweging serieus te nemen en naar creatieve oplossingen te zoeken om daarover CAO-afspraken te maken. Te denken valt aan meer zeggenschap over werk- en rusttijden door vormen van zelfroostering, verbetering van de kwaliteit van het werk door vormen van sociale vernieuwing en intensivering van scholing en opleiding van zittende werknemers. Dat is geen gemakkelijke opgave. Veel moeilijker dan zich te verschuilen aan de oproep van minister Donner voor bevriezing van de lonen. Het is de weg die moed en leiderschap van werkgevers en hun organisaties vraagt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: