Het akkoord van Agnes Jongerius?

Deze week was de week van het Sociaal Akkoord. Een ruime kwart eeuw nadat in november 1982 het Sociaal Akkoord van Wassenaar werd gesloten. Dat akkoord legde de basis onder het herstel van de economische crisis van de jaren ’80. Loonmatiging in ruil voor arbeidstijdverkorting in de strijd tegen de oplopende (jeugd)werkloosheid.

In het Sociaal Akkoord dat deze week tot stand kwam biedt de vakbeweging opnieuw matiging van de lonen aan. Nu in ruil voor meer tijd voor herstel van de pensioenfondsen en – mogelijk – voor de verhoging van de AOW-leeftijd. Hoewel die strijd nog lang niet gestreden lijkt.

Wat betreft de loonmatiging is afgesproken dat de looneis van 3,5%, die formeel nog steeds door de vakbonden werd nagestreefd, wordt gematigd tot het niveau van de inflatie. Dat kan er toe leiden dat de loonstijgingen de komende tijd de nullijn kunnen naderen. Echter, heel veel sectoren hebben al afgesloten CAO’s op een niveau van 2,5 tot 3,5 %. Zeer, zeer ruim boven de inflatie van dit moment. Die ‘oude’ CAO-afspraken gaan een probleem vormen. Voor de werkgevers, die in een afkalvende markt toch hun tarieven moeten verhogen. Maar ook voor de vakbonden die de grote verschillen tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ CAO-afspraken moeten uitleggen. Daar komt bij dat die verschillen in toekomstige CAO’s ook weer gecorrigeerd moeten worden.

Zou het niet veel beter zijn als de vakbeweging vrijwillig de bereidheid zou tonen om met werkgevers te heronderhandelen over CAO-afspraken die voor de crisis werden gemaakt?

Als dat gebeurt kan de opvolger van het Akkoord van Wassenaar wat mij betreft terecht als het Akkoord van Agnes Jongerius de geschiedenis in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: