Veiligheid hoort in de CAO!

De vakbeweging maakt zich sterk voor veiligheid op het werk. ABVAKABO FNV en FNV Bondgenoten lopen voorop. Daar is alle reden voor gezien de vele incidenten waarbij de veiligheid van werknemers in publieke functies (politie, brandweer, amulance-medewerkers) en in het openbaar vervoer (NS en streekvervoer) de afgelopen tijd in het gedrang kwam. De beide – grootste – vakbonden van Nederland willen veiligheid op het werk op de CAO-agenda’s zetten.

Als CAO-onderhandelaar voor de Particuliere Beveiliging ben ik inmiddels aardig ingevoerd in de wereld van professionele veiligheidsdeskundigen. Als de deskundige over veiligheid praat maakt hij een onderscheid tussen ‘safety’ en ‘security’. Safety gaat over bescherming tegen onveiligheid van binnenuit: veiligheidsvoorschriften, veilige apparaten en gereedschappen, beschermende kleding. In veel branches is daarover veel geregeld, in de wet- en regelgeving en in de CAO. Security gaat over bescherming tegen onveiligheid van buitenaf. Daarover is veel minder geregeld wetten, regels en CAO’s.

Onveiligheid van buitenaf kan de zwartreiziger in het openbaar vervoer zijn of de hangjongeren die politie, brandweer of ambulance-medewerkers belemmeren bij de hulpverlening. Maar ook de agressieve patiënt op de polikliniek, de ‘dwaze’ vader die op het kinderdagverblijf door het lint gaat, de TBS-er met begeleid proefverlof of de dierenactivist bij het laboratorium. Werknemers moeten tegen de daarmee samenhangende onveiligheid adequaat beschermd worden en/of zich ertegen kunnen verweren. Het is goed als daarover aan CAO-tafels gesproken wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: