CAO en zin(geving)

Van een oud-collega CAO-onderhandelaar (aan de ‘andere’ kant van de tafel, werkzaam voor het CNV) kreeg ik deze week het boekje ‘Zin(geving) in werk’, uitgegeven door CNV Publieke Zaak. Een prachtig uitgevoerd boekje met mooie foto’s, gedichten en korte inspirerende artikelen over zin en zingeving in het werk, zoals: stilte, kwaliteit, werken met liefde, bezielend leiderschap.

Wie mij kent weet van mijn CNV-achtergrond. Ik vind het boekje authentiek, 100% CNV. Maar het roept ook vragen op. Wat is de concrete betekenis van zin en zingeving voor werkgevers en werknemers? Voor hun arbeidsverhoudingen? Voor de arbeidsvoorwaarden? Voor de CAO?

Leidt aandacht voor zin en zingeving in werk ook tot andere inzichten over verantwoordelijkheid en volwassenheid in arbeidsverhoudingen? Tot vertrouwen tussen werkgevers en werknemers? Tot CAO’s die ontwikkelen van voorschrijvend en regelend, tot inspirerend en ruimtegevend?

De werknemer 2.0, die nu – ondanks de crisis – op de arbeidsmarkt komt vraagt om een andere CAO. Een CAO 2.0. Een CAO van en voor de toekomst. Ik hoop daar de komende tijd aan bij te kunnen dragen. In NCSI-verband, in artikelen en presentaties en op andere wijze. Wie daarover mee wil denken nodig ik van harte uit een bijdrage te leveren. Rechtstreeks of via nieuwe media, zoals LinkedIn en Twitter (waar ik al veel vakgenoten ontmoet!).

Ter afsluiting een Joodse wijsheid uit de CNV-uitgave: “De mens heeft de keuze tussen drie wegen om verstandig te handelen: door nadenken, dat is de edelste, door navolging, dat is de gemakkelijkste, door ervaring, dat is de bitterste”. Dat geldt zeker ook voor CAO-onderhandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: