Afspraak is afspraak!

Pacta sunt servanda, ofwel afspraken moeten gerespecteerd worden, is een algemeen erkend rechtsbeginsel. Partijen bij de CAO Grafimedia zullen daar gemengde gevoelens over hebben. Deze week strandde overleg over aanpassing van eerder gemaakte CAO-afspraken op dit rechtsprincipe. Vakbonden hielden vast aan de eerder gemaakte CAO-afspraken.

De CAO Grafimedia is tot stand gekomen voordat de ernst van de economische crisis duidelijk werd. De afgesproken loonsverhoging van 2,75% op 1 juli 2009 ligt de werkgevers nu zwaar op de maag en dreigt tot (extra) ontslagen te leiden. Vakbonden bleken bereid tot overleg, ondanks een negatief advies van FNV-voorzitter Agnes Jongerius. In dat overleg bleek het rechtsbeginsel ‘afspraak is afspraak’ echter sterker dan de sterk gewijzigde economische omstandigheden. De CAO Grafimedia blijft – vooralsnog – ongewijzigd van kracht.

Is het denkbaar dat CAO-partijen zowel het rechtsbeginsel dat gemaakte afspraken gerespecteerd moeten worden handhaven en toch in staat zijn die afspraken sámen te bezien in het licht van de sterk gewijzigde omstandigheden? Als de gevolgen van ongewijzigde uitvoering van gemaakte afspraken werkgevers én werknemers treffen en CAO-partijen sámen oplossingen vinden die recht doen aan het rechtsbeginsel van afspraak is afspraak moeten CAO-partijen in de Nederlandse verhoudingen toch in staat zijn deze Gordiaanse knoop te ontwarren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: