100 jarig CNV modern op Twitter!

Vakcentrale CNV viert het 100 jarig bestaan! 15 mei was het precies honderd jaar geleden dat het CNV werd opgericht. Mijn oud-collega Piet Hazenbosch promoveerde vrijdag op een proefschrift over 100 jaar CNV. Hazenbosch merkt op dat het CNV feitelijk pas 96 jaar bestaat. Dat komt omdat de christelijke vakcentrale in de oorlogsjaren weigerde onder Duits bewind te opereren. Het CNV hief zichzelf in 1941 op. Vier jaar later, in 1945 volgde de heroprichting.

Hazenbosch doet enkele opvallende uitspraken. “Zelfs als niemand meer in God gelooft, blijft de christelijke cultuur – en daarmee het bestaansrecht van het CNV – overeind.” Hazenbosch meent dat het CNV groter had kunnen zijn dan de FNV. “Hadden de rooms-katholieke bisschoppen eerder toegestaan dat katholieken lid werden van een interconfessionele vakbond, dan was het CNV nu groter geweest dan de FNV”, aldus promovendus Hazenbosch.

Dat het CNV met zijn tijd meegaat blijkt uit de nadrukkelijke aanwezigheid op Twitter. Als eerste vakorganisatie! Inmiddels hebben veel vakbonden en vakbondsbestuurders van CNV en FNV de weg naar dit moderne medium gevonden en worden op Twitter interessante discussies gevoerd over sociale aangelegenheden. Deze week startte ik een poll naar nut en noodzaak van de CAO 2.0. Voorstanders zijn vooralsnog in de meerderheid! In juni publiceer ik in Zeggenschap over Arbeidsverhoudingen een uitgebreid artikel over de CAO 2.0.

Eén reactie to “100 jarig CNV modern op Twitter!”

  1. Piet Hazenbosch Says:

    Henk,
    Leuk dat je iets over mijn proefschrift schrijft, want hoe meer kabaal des te beter (en wie weet verkoopt het dan ook nog een beetje). Een klein puntje van kritiek op je stukje: het CNV is op 13 mei en niet op 15 mei 1909 opgericht.

    groet,
    Piet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: