CAO in crisistijd!

Onder deze titel organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen vrijdag een discussie tussen FNV Bondgenoten en werkgeversvereniging AWVN. Voor FNV Bondgenoten legde Anja Jongbloed uit waarom vakbonden nog steeds 3,5% loonsverhoging eisen; werkgevers moeten volgens haar eerst met werkgelegenheidsvoorstellen over de brug komen, dan kan de looneis worden aangepast. Maurice Rojer reageerde namens de AWVN dat de 3,5%-eis van de vakbonden het werkgeversstandpunt uitlokt dat er helemaal geen loonstijging nodig is. Waarop Jongbloed liet weten dat iedere dag dat werkgevers pleiten voor verlaging van looneisen die juist omhoog zullen gaan!

Beiden probeerden vervolgens ieder voor zich aan te tonen dat de crisistijd voor CAO’s ook positieve gevolgen heeft. Jongbloed wees op de afspraken over beperking van topinkomens en de vele EVC- en scholingsafspraken. Rojer wees op de instroom van kansarme groepen en op veel maatwerkafspraken en keuzemogelijkheden, zoals financiële en vrije tijdsbudgetten.

Toch konden beiden niet het gevoel wegnemen dat het om wezenlijker zaken zou moeten gaan. Dagvoorzitter Paul de Beer wees bijvoorbeeld op het probleem van de lage inflatie. Daardoor is een reële verlaging van de lonen, die bijdroeg aan de oplossing van voorgaande crises, vrijwel onmogelijk. Ook deelnemers uit de zaal vroegen naar meer diepgang. Zoals naar de gevolgen van de door de vakbeweging nagestreefde verhoging van de laagste lonen tot 130% WML. Dreigt dat zich niet te vertalen in een kostenstijging die de Nederlandse concurrentiekracht kan aantasten en daardoor het economisch herstel zal bemoeilijken?

De reacties van de inleiders op deze en andere problemen overtuigden niet van een gezamenlijke visie op het thema CAO in crisistijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: