Anders onderhandelen over CAO’s!

Voor mijn vakantie op Sicilië heb ik de afgelopen periode veel aandacht besteed aan CAO 2.0: de CAO die aansluit bij de werknemer 2.0.

Op 19 mei gaf ik een presentatie voor genodigde relaties van partner Pointlogic b.v., leverancier van software voor o.a. CAO-berekeningen, in de perszaal van Stadion Feijenoord. De slides en de samenvatting van deze presentatie zijn via LinkedIn (http://www.linkedin.com/in/hsarbeidsvoorwaarden) beschikbaar.

In samenwerking met partner Worksite Solutions b.v., leverancier van Internet-applicaties op het gebied van CAO en arbeidsvoorwaarden (onmisbaar voor de toepassing van CAO 2.0) is een YouTube-filmpje over CAO 2.0 in voorbereiding. De (proef)opnames zijn al gemaakt.

Tenslotte worden op Twitter interessante opvattingen over CAO 2.0 uitgewisseld met ondermeer vakbondsbestuurders van FNV en CNV.

Deze week verscheen in het vakblad Zeggenschap over Arbeidsvoorwaarden, dat viermaal per jaar verschijnt, een artikel over CAO 2.0. Daarin verken ik de concrete uitwerking ervan en de wijze waarop de CAO 2.0 – in de toekomst – tot stand zou kunnen komen. Ik verwacht dat de CAO 2.0 ertoe zal leiden dat CAO-partijen (nog) meer mét elkaar dan tegenover elkaar aan de CAO 2.0 zullen (samen)werken. CAO 2.0 zal het gezamenlijk resultaat zijn van onderhandelingen op basis van – mogelijk – gezamenlijk onderzoek naar en analyse van de perspectieven en mogelijkheden van de bedrijfstak of onderneming en de wensen en behoeften van werknemers en werkgevers. CAO-partijen zullen, ieder vanuit de eigen invalshoek, achterban en verantwoordelijkheid, als gekwalificeerde ‘makelaars’ in arbeidsverhoudingen de architectuur, bouw en ontwikkeling van de CAO 2.0 voor hun rekening moeten nemen. Daarbij kunnen zij zich laten ondersteunen door een CAO-procesbegeleider die door CAO-partijen gezamenlijk wordt aangezocht en aangestuurd.

Wie belangstelling heeft voor het artikel kan het lezen in Zeggenschap over Arbeidsverhoudingen (http://www.zeggenschap.info) of via een e-mail opvragen (cao@hsarbeidsvoorwaarden.nl).

Reacties op de publicaties over CAO 2.0 zijn van harte welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: