CAO-proces is belangrijk!

Deze week liepen de onderhandelingen tussen de koepel van woningcorporaties Aedes en de vakbonden van FNV, CNV en De Unie vast. De vakbonden stellen Aedes een ultimatum en beraden zich op acties. Het eindbod van Aedes lijkt niet eens zo onredelijk: 2% loonstijging voor 2 jaar en extra geld voor scholing en persoonlijke ontwikkeling. Daartegenover: verlaging van aanvangssalarissen en ruimte voor overleg over (extra) beloningen tussen werkgever en OR.

Toch zeggen de vakbonden in koor dat overleg met Aedes ‘geen zin meer heeft’ en dat het bod van Aedes ‘totaal onacceptabel’ is. Zij willen er elk jaar nog een half procent bij en willen dat de loonafspraken ook gelden voor directeuren van woningcorporaties. Als die meer krijgen moeten werknemers het verschil ook krijgen.

Inhoudelijk lijken de verschillen van mening te overzien. Dat roept de vraag op of er misschien meer aan de hand is. Opvallend is dat de toon van CAO-partijen ten opzichte van elkaar al veel langer negatief is. Vakbonden spraken na de 2e onderhandelingsronde al over acties. Na de 5e onderhandelingsronde beschuldigden bonden Aedes ervan dat zij de eigen achterban ‘voorloog’. Aedes beschuldigt de bonden op zijn beurt van ‘onredelijkheid’, door voorstellen te doen ‘waaraan geen komma meer mocht worden veranderd’.

In het artikel over de CAO 2.0 in het vakblad Zeggenschap over Arbeidsverhoudingen pleit ik voor meer aandacht voor het CAO-proces. Wellicht door inschakeling – door beide CAO-partijen – van een onpartijdig CAO-procesbegeleider. In dat artikel wees ik op de risico’s van het proces bij de CAO Woondiensten. De feiten lijken dat nu te bevestigen.

Het artikel over CAO 2.0 kan online worden gedownload:
http://www.hs-a.eu/CAO2.0.pdf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: