Sociaal Akkoord lijkt op de Bijbel!

Het Sociaal Akkoord begint steeds meer overeenkomsten met de Bijbel te vertonen! Er wordt te pas en te onpas uit geciteerd en partijen met tegenovergestelde standpunten lijken zich er beiden op te kunnen beroepen. Tijdens een recente studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen NVA (zie CAOverzicht© Nr.22) bleek al dat op landelijk niveau AWVN en FNV Bondgenoten zowel het pleidooi voor de 0-lijn, als de eis van 3,5% met het Sociaal Akkoord in de hand verdedigden. Dat beeld is nu ook in (sommige) CAO-onderhandelingen zichtbaar. Werkgevers beroepen zich op het Sociaal Akkoord om de loonstijging te beperken, terwijl vakbonden menen dat zij daarmee juist in strijd met hetzelfde Sociaal Akkoord handelen.

Ondertussen blijven de lonen stijgen met een percentage dat de inflatie fors overstijgt. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door ‘oude’ CAO-afspraken. Pogingen van werkgevers (Grafimedia, V&D) om die afspraken aan te passen strandden op een vermeend verbod op openbreken van CAO-afspraken in het – u raadt het al – Sociaal Akkoord. Maar ook na het Sociaal Akkoord zijn CAO’s afgesproken die het verwachte inflatieniveau voor 2009 van 1% ruim overstijgen. Daar komt bij dat de lonen naast de afgesproken CAO-stijgingen ook stijgen door het toekennen van individuele loonsverhogingen en toeslagen.

‘De kruik gaat zolang te water tot die barst.’ De onconventionele acties van de directies van TNT en V&D, om buiten de CAO-tafel om de lonen te matigen, zijn misschien onverstandig, maar tonen wel de spanning aan tussen loonkostenstijging en omzetdaling. En dat is toch precies wat het Sociaal Akkoord wil(de) voorkomen?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: