Een nieuwe herfst, een nieuw geluid?

De naderende herfst zou wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als de AOW-herfst. De datum van 1 oktober nadert met rasse schreden. Die datum sluit de ‘inzendtermijn’ voor alternatieven voor het kabinetsvoornemen de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Werkgevers lijken zich bij het ontbreken van alternatieven neer te leggen, het CNV zoekt aanvaardbare randvoorwaarden, de FNV blijft mordicus tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.

Wat opvalt is dat de discussie over de AOW-leeftijd uitsluitend met financiële en demografische argumenten en overwegingen wordt gevoerd. Niemand lijkt oog te hebben voor de medische kant. Terwijl uit onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat langer doorwerken niet alleen medisch kan, maar ook grote medische voordelen oplevert voor de gezondheid van werknemers.

De keerzijde van deze medaille is dat er ook nog steeds beroepen zijn waarin werknemers, ondanks allerlei arbo-inspanningen, niet eens tot hun 65-ste jaar gezond kunnen blijven werken.
Tijdens een discussie-avond met de SZW-bewindslieden Donner en Klijnsma deze week bleken de gesprekken over verhoging van de AOW-leeftijd in belangrijke mate dààrover te gaan: hoe slagen we erin om werknemers gezónd de AOW-leeftijd te laten halen. Als we daarin slagen komt de vraag of die op 65 of 67 jaar (of nog hoger) moet liggen in een heel ander daglicht te staan. Met mogelijk ook een heel andere uitkomst.

Het is te hopen dat de discussies over de AOW-leeftijd deze herfst niet versmald blijft tot de financiële en demografische aspecten, maar verbreed wordt naar de relatie tussen werk en gezondheid. Zo’n nieuw geluid kan wellicht een hete herfst helpen voorkomen.

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: