CAO 2.0 wordt steeds concreter.

De toenemende belangstelling voor CAO 2.0 maakt het concept CAO 2.0 steeds concreter.

In twee recente gesprekken kwamen onderwerpen aan de orde die ontegenzeggelijk in het concept CAO 2.0 thuishoren.

Het eerste gesprek was met een eigentijdse Arbodienst, die vitaliteitsbeleid hoog in het vaandel draagt. Op basis van wederkerigheid: de werkgever zorgt voor goede randvoorwaarden en faciliteert mogelijkheden om lichaam en geest gezond te houden, de werknemer verbindt zich om het gebruik van de geboden randvoorwaarden en faciliteiten te koppelen aan een gezonde levensstijl en kan daar – door tussenkomst van de Arbodienst – ook op aangesproken worden.

Het tweede gesprek was met de projectleider van het onderdeel mobiliteit en arbeidsvoorwaarden van de Taskforce Mobiliteitsmanagement (ingesteld door minister Eurlings naar aanleiding van een SER-advies, onder voorzitterschap van oud FNV-voorzitter Lodewijk de Waal). Het project ondersteunt pilots die ten doel hebben mobiliteit te bevorderen door middel van CAO-afspraken. Een voorbeeld: in een branche wordt veel gereisd en CAO-partijen onderhandelen over de hoogte van de reiskostenvergoeding. Door het aantal reiskilometers terug te dringen kunnen kosten bespaard worden, waarmee de vergoeding van noodzakelijke kilometers en arbeidsvoorwaarden, zoals thuis- en telewerkfaciliteiten gefinancierd kunnen worden.

Vitaliteitsbeleid en mobiliteitsbeleid passen heel goed in het concept CAO 2.0. Het zijn eigentijdse onderwerpen, die horen bij moderne arbeidsverhoudingen en die bij een gezamenlijke aanpak, die voor CAO 2.0 typerend is, tot creatieve arbeidsvoorwaardelijke oplossingen kunnen leiden.

Lezers die in hun eigen branche of bedrijf andere voorbeelden kennen van onderwerpen die passen in het concept CAO 2.0 zijn van harte uitgenodigd om dat kenbaar te maken op Netwerk Werknemer 2.0 en CAO 2.0 op:
http://hsarbeidsvoorwaarden.ning.com.

Eén reactie to “CAO 2.0 wordt steeds concreter.”

  1. Leon Vincken Says:

    Een mooie brede benadering van cao2.0 die hiermee verder gaat dan leeftijdsgebonden verlofregelingen en meerkeuzesystemen, maar evenwicht brengt tussen materieel en immaterieel. Overigens is nog maar de vraag of je vitaliteit in afdwingbare cao regels moet vervatten of werkgevers alleen verplichten om vitaliteitsbeleid in hun sociaal beleid concreet vorm te geven. Natuurlijk in samenspraak met werknemersvertegenwoordiging in het bedrijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: