X-stra: (CAO)probleemoplossers 2.0!

Het afgelopen jaar heb ik veel geïnvesteerd in CAO-innovatie. Het vernieuwings-concept CAO 2.0 wordt in een aantal bedrijven en bedrijfstakken gebruikt bij de modernisering van de CAO. Bij vernieuwing van CAO’s hoort ook een nieuw concept voor het oplossen – of voorkomen – van (CAO) problemen. Dat gaat er nú komen! Samen met de voormalig bestuurssecretaris van FNV Bondgenoten Keimpe Schilstra heb ik X-stra ontwikkeld: (CAO)probleemoplossers 2.0!.

Traditioneel zoeken conflicterende partijen samen één bemiddelaar of mediator die samen met beide partijen naar oplossingen gaat zoeken. X-stra benadert een conflict anders. Beide partijen krijgen ieder een eigen adviseur en gaan daarmee het probleem bespreken, analyseren en wenselijke oplossingen verkennen. De beide adviseurs zoeken samen op basis van de inbreng van beide partijen naar haalbare oplossingsrichtingen, die weer met partijen afzonderlijk worden besproken. Pas wanneer beide partijen zich onafhankelijk van elkaar in een gevonden oplossing kunnen vinden worden de conflicterende partijen bij elkaar gebracht.

X-stra is gebaseerd op de ideeën van politiek-filosoof Rawls over overlappende consensus en op de filosofie van de paradox. Beide adviseurs zijn ook goed thuis in de verwante Harvard Negotiation Method, waarvan zij eveneens gebruik maken. De filosofische uitgangspunten van X-stra worden in januari uiteengezet in een gezamenlijk artikel in het vakblad Zeggenschap over Arbeidsverhoudingen (www.zeggenschap.info).

CAO-partijen of werkgevers en Ondernemingsraden die op deze manier willen werken aan een oplossing van ontstane (CAO)problemen en conflicten kunnen contact opnemen met de initiatiefnemers van X-stra Keimpe Schiltra (06-22245087) of Henk Strating (06-38544483).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: