‘Zorg CAO moet op de schop!’

Deze week bezocht ik het congres van De Unie met de prikkelende titel: ‘Zorg CAO moet op de schop!’ Ze stonden er echt, heuse schoppen die op een congres van bouwbonden niet zouden misstaan. Dagvoorzitter Richard Steenborg, voorzitter van de MHP en lid van de SER en de STAR, maakte er geen gebruik van. Hij sprak van de ‘corsetterie’ van CAO’s en pensioenregelingen, die geen oog hebben voor de wensen van individuele werknemers. Zijn stelling werd vervolgens bevestigd en/of genuanceerd door opeenvolgende inleiders, waarvan ik er enkele heb gehoord.

Hoe je ook over de inhoud van de stellingen denkt, de aanwezigen straalden onmiskenbaar nieuw elan uit. Naast mij zat een manager van een streekziekenhuis dat enkele jaren geleden een eigen CAO tot stand wilde brengen. Die wens straalde hij nog steeds uit! Op mijn vraag waarom hij de daad nooit bij het woord had gevoegd zei hij me: ‘We zijn gezwicht voor de druk om ervan af te zien’. Kijk, dát is het tegenovergestelde van nieuw elan! Dát is vernieuwing de kop indrukken!

Ik geloof meer in de ‘corsetterie’ van Steenborg, dan in de ‘schop’ van de congrestitel. Een corset kun je geleidelijk aan ruimer maken totdat het geen functie meer heeft. Maar ook daarvoor is lef nodig dat het Uniecongres uitstraalde! Daarom vond ik het jammer dat veel beleidsmakers en CAO-onderhandelaars van de verschillende zorg-CAO’s vooral door afwezigheid schitterden. Het enthousiasme van inleiders en toehoorders had hen wellicht duidelijk kunnen maken dat CAO’s en pensioenregelingen in de zorg aan vernieuwing toe zijn. Ook in de zorg staat de werknemer 2.0 voor de deur en kan de CAO 2.0 niet langer uitblijven!

Klik hier voor meer informatie over Werknemer 2.0 en CAO 2.0.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: