Mijmeren over CAO en arbeidsvoorwaarden

Ik breng dit jaar de laatste weken van het jaar door op Sicilië, in Ortigia, het ‘oude’ Siracuse. Terwijl Nederland onder sneeuw bedolven is, schijnt hier de zon overvloedig over de Middellandse Zee. Dat levert mooie momenten op om even te mijmeren over het afgelopen en komende jaar. Ook op mijn vakgebied van CAO en arbeidsvoorwaarden.

Ik vind dat CAO en arbeidsvoorwaarden nog te weinig als vakgebied wordt gezien en erkend. Er is geen specifieke opleiding voor, geen beroepsvereniging, geen platform om kennis, meningen en ervaringen uit te wisselen. Er zijn wel een paar lichtpunten: hier en daar worden trainingen en workshops gegeven (ik organiseer ze ook zelf voor CAO-onderhandelaars van werkgevers en vakbonden), het vorig jaar opgerichte Netherlands Negotiation Network dat vorige week zijn 2e seminar hield met bijdragen van SER-voorzitter Rinooy Kan en van de AWVN en de lopende onderzoeken van het IVA/Universiteit van Tilburg naar competenties en profielen van CAO-onderhandelaars van werkgevers en vakbonden. Ook via nieuwe media, zoals Twitter, worden soms ervaringen tussen vakgenoten uitgewisseld.

Misschien is dat ook wel de goede richting en aanpak. Niet de zoveelste opleiding, vereniging en platform in het leven roepen, maar community’s vormen rond actuele vraagstukken, zoals bijvoorbeeld CAO 2.0 en van daaruit die acties en activiteiten ondernemen waaraan behoefte en waarvoor belangstellenden blijken te zijn. Onlangs heeft de onafhankelijke Baliegroep een document opgesteld over nieuwe arbeidsverhoudingen: Tijd voor een nieuw sociaal contract. Daarin worden onderwerpen benoemd die zich lenen voor het uitwisselen van kennis, meningen en ervaringen door vakgenoten op het vakgebied van CAO en arbeidsvoorwaarden.

Ik wil in 2010 CAOpinie© van de week, dat via CAOverzicht© wekelijks naar ruim 850 geïnteresseerden verzonden wordt, graag inzetten om daaraan een bijdrage te leveren. Dat kan ook door anderen in de vorm van een ‘gast-opinie’. Wie daarvan in het nieuwe jaar eens gebruik wil maken is van harte welkom.

Voor dit moment wens ik alle lezers van CAOpinie© van de week vanuit een zonnig Siracuse fijne feestdagen, een goede jaarwisseling en een fantastisch 2010 toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: