CAO is van sociale partners!

Vlak voor de jaarwisseling wonnen de nieuwe postbedrijven Sandd en SelectMail een kort geding tegen het ministerie van Economische Zaken. Eigenlijk van de Staat, want de inzet betrof de toepassing van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Wat is er aan de hand? Sandd en SelectMail, maar ook TNT- dochter Netwerk VSP, sluiten met postverspreiders een overeenkomst van opdracht af in plaats van een arbeidsovereenkomst. In de CAO voor de nieuwe postbedrijven is afgesproken dat postverspreiders geleidelijk een arbeidsovereenkomst aangeboden krijgen. De AMvB overtrof deze afspraak echter met veel verdergaande eisen. Daartegen maakten de postbedrijven – met succes – bezwaar.

CAOpinie© heeft vanaf 2007 veel aandacht besteed aan de regelgeving rond de nieuwe postbedrijven. De reden daarvoor was dat in deze sector overheidsingrijpen in de CAO dreigde. Nota bene met instemming van sociale partners! Vakbonden vroegen de overheid zelfs expliciet om in de arbeidsvoorwaarden van de nieuwe postbedrijven in te grijpen. En werkgeversorganisaties maakten geen bezwaar tegen de AMvB die daarvan het gevolg was. Daarmee steunden sociale partners de overheid om zich inhoudelijk te bemoeien met CAO en arbeidsvoorwaarden!

Dáártegen heeft CAOpinie© steeds krachtig gewaarschuwd. CAO en arbeidsvoorwaarden zijn het exclusieve domein van sociale partners: vakbonden en werkgevers(organisaties). De overheid moet zich daarmee inhoudelijk niet bemoeien. Toen de overheid dat in de jaren ’80 van de vorige eeuw wel deed met de CAO’s en arbeidsvoorwaarden in o.a. de zorg maakte de FNV tot aan de ILO – met succes – daartegen ernstig bezwaar. Dat was terecht! Nu kiest Bondgenoten FNV er echter voor om de overheid met een AMvB de CAO en arbeidsvoorwaarden van de nieuwe postbedrijven te laten regelen. Dat is onbegrijpelijk. Daarmee laat de FNV (en andere sociale partners die toekijken) de overheid toe tot de inhoud van CAO’s en arbeidsvoorwaarden. De gevolgen daarvan kunnen verstrekkend zijn!

Gelukkig heeft de rechter in het kort geding van de postbedrijven in zijn vonnis (dat ik nog niet heb kunnen lezen!) hieraan klaarblijkelijk een halt toe geroepen. Tegen de zin van de vakbeweging. Maar het is naar mijn mening een ongevraagde dienst waarvoor sociale partners deze rechter dankbaar moeten zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: