Een nieuw jaar, (g)een nieuw geluid?

Het nieuwe jaar 2010 leidt nog niet tot een echt nieuw geluid. Op de valreep van het nieuwe jaar verloor de Staat een kort geding van de nieuwe postbedrijven Sandd en SelektMail over de AMvB die de bedrijven verplicht werknemers een arbeidsovereenkomst aan te bieden in plaats van de gebruikelijke overeenkomst van opdracht. Al in 2007 waarschuwde ik in CAOpinie© tegen invloed van de overheid op de inhoud van CAO’s en arbeidsvoorwaarden; het betreffende CAOverzicht© maakte deel uit van de dagvaarding. De uitspraak van de rechter is geen nieuw geluid. Ook in de jaren ’80 werd de Nederlandse overheid veroordeeld – toen door de ILO – wegens inhoudelijke bemoeienis met CAO’s en arbeidsvoorwaarden, toen in ondermeer de zorgsectoren.

Het nieuwe jaar lijkt te beginnen met acties van ambtenaren bij provincies, gemeenten en de waterschappen. Bestuurders lijken de onvermijdelijke bezuinigingen al op voorhand in de CAO’s te willen verdisconteren. Vakbonden verzetten zich met traditionele actiemiddelen. Ook hier klinkt nog geen nieuw geluid. Door met loonmatiging op bezuinigingen te anticiperen worden échte keuzes (deels) vermeden. Door naar actiemiddelen te grijpen wordt de ernst van de problematiek ontkend. Ook dit roept het bekende beeld op van eerdere bezuinigingsoperaties bij de overheid.

Misschien klinkt er een nieuw geluid uit onverwachte hoek: de horeca. Hoewel partijen de inhoud van hun CAO-besprekingen angstvallig voor zich houden rept FNV Horeca op Twitter van een keuze voor een kwaliteits-CAO! Dat kan er op duiden dat de onvermijdelijke loonmatiging in de ernstig door de crisis getroffen horeca gekoppeld wordt aan toekomstgerichte CAO-afspraken die de positie van de horeca op de toekomstige arbeidsmarkt versterkt. Naar verluid worden de CAO- afspraken maandag, als de Horecava begint, naar buiten gebracht. Dan zullen we weten of 2010 in de horeca met een nieuw geluid begint!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: