Plasterk kiest partij in CAO-conflict!

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft deze week zijn steun betuigd aan de schoonmakers die actie voeren voor een betere CAO. Dat meldt FNV Bondgenoten. De minister bezocht de studentendemonstratie in de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij tekende daar een poetsdoek, waarmee de actievoerende schoonmakers op ludieke wijze actie voeren. Zij proberen de grootste poetsdoek ter wereld te maken.

Op het eerste gezicht lijkt de geste van de minister onschuldig. Toch had de minister zich beter bij zijn leest, de actievoerende studenten, kunnen houden. Werknemers en dus ook schoonmakers hebben recht op het voeren van collectieve acties als CAO-partijen er niet in slagen om een CAO-akkoord te bereiken. De overheid moet dat wettelijk recht garanderen en handhaven. Maar het past de overheid niet om in een CAO-conflict partij te kiezen voor de ene of andere partij.

Met zijn ondoordachte actie bevestigt de minister het beeld dat werkgevers in de schoonmaak hun verantwoordelijkheid voor de CAO niet zouden willen nemen. Misschien heeft de minister dat wel gedacht toen hij besloot zijn handtekening te zetten. In elk geval zal hij niet hebben geweten dat de CAO Schoonmaak die op 1 januari 2010 afliep een plaats heeft gekregen in de Top 3 van de meest sociaal innovatieve CAO’s van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie! (www.ncsi.nl/caowasstraat/Top 3/)

In de CAO 2008-2009 is afgesproken dat schoonmakers de Nederlandse taal moeten leren en daarvoor door de werkgever gefaciliteerd worden. Ook krijgen werknemers een vakopleiding. Dat moet zeker minister Plasterk aanspreken! Bovendien hebben CAO-partijen – al eerder – afspraken gemaakt over controle op de naleving van de CAO. Dat is veel andere sectoren nog afwezig.

Een sociaal innovatieve CAO biedt – blijkbaar – geen garanties om toekomstige CAO-conflicten te voorkomen. In een conflict hebben schoonmakers – evenals alle werknemers – het wettelijk recht actie te voeren. Maar de overheid, ook minister Plasterk, hoort zich daarmee niet te bemoeien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: