Een CAO voor ZZP’ers?

Het lijkt een contradictio in terminus, een innerlijke tegenstrijdigheid. ZZP’ers kiezen er toch voor om géén werknemer (meer) te zijn? Toch pleit de FNV-bond voor ZZP’ers in de bouw – FNV ZBO – deze week voor een (soort) CAO voor zzp’ers. De vakbond wil daarin een aantal zaken regelen: verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, pensioenregeling, arbo-regels en minimum tarieven.

Het pleidooi is niet nieuw. FNV MOOI, die ZZP’ers in de kappersbranche organiseert, pleit al langer voor een vrijwillige aansluiting van ZZP’ers bij het poensioenfonds. En de CAO Orkesten kende enige tijd een remplaçantenregeling met tarieven voor ZZP-musici. Die regeling verdween weer nadat de NMa had uitgesproken dat de regeling concurrentievervalsend was.

De spanning tussen enerzijds bescherming van werknemers, ook als zij als ZZP’er gaan werken en vrije concurrentie tussen ZZP’ers anderzijds lijkt de discussie over CAO-afspraken over ZZP’ers te verlammen. De Wet CAO biedt de mogelijkheid om CAO-afspraken te maken over ZZP’ers die op een overeenkomst van opdracht werken, maar de mededingingswetgeving verzet zich ertegen. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Economische Zaken zijn ook verdeeld.

De werking van de arbeidsmarkt zou gediend zijn bij meer mogelijkheden om van werknemer naar ZZP’er en andersom te switchen of om werknemerschap en ZZP’erschap te combineren. De CAO kàn wellicht het instrument zijn die dat bevordert. Dan moet de spanning tussen de arbeids- en concurrentieverhouding worden opgelost. Wellicht kan de SER het door de AOW-discussie geschonden blazoen oppoetsen met een advies dat die spanning oplost?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: