Hoe bestrijden we de crisis?

Deze week werd de Masterleergang Trends in Arbeidsverhoudingen, waarover ik in het najaar via CAOpinie© berichtte, afgesloten met een debat tussen twee hoogleraren: Paul de Beer (AIAS/ Universiteit van Amsterdam) en Ton Wilthagen (ReflecT/Universiteit Tilburg). Onderwerp was de vraag hoe de werkgelegenheidsgevolgen van de crisis beoordeeld en bestreden moeten worden.

Paul de Beer vreest dat de crisis langdurig tot hoge werkloosheid leidt, waardoor dreigende krapte op de arbeidsmarkt als gevolg van vergrijzing en ontgroening pas vele jaren later optreden. Om de oplopende werkloosheid te bestrijden stelt hij voor ‘de pijn te verdelen’ met tijdelijke arbeidsduurverkorting en gesubsidieerde arbeid en wil hij arbeidsparticipatie afremmen.

Ton Wilthagen meent dat bedrijven door de crisis juist nog meer flexibele en beter opgeleide medewerkers nodig hebben. Hij wil ‘de lat hoger leggen’ door werknemers, maar ook flexkrachten en zzp’ers beter scholen en wil de arbeidsparticipatie juist stimuleren. Flexibele en beter opgeleide werknemers moeten de basis van nieuwe – duurzame – economische bedrijvigheid worden.

Paul de Beer lijkt vooral te kiezen voor bestrijding van de werkloosheid, door ‘de pijn te verdelen’, terwijl Ton Wilthagen ervoor kiest de werkgelegenheid te stimuleren door ‘de lat hoger te leggen’. De waarheid zal in het midden liggen. Stimuleren van nieuwe werkgelegenheid vereist ‘nieuwe’ werknemers, flexkrachten en zzp’ers: beter opgeleid, ondernemend en flexibel. Als dat ertoe leidt dat veel vanwege de crisis ontslagen werknemers (ongeschoold, allochtoon, ouderen) blijvend werkloos raken zijn extra maatregelen noodzakelijk. Maar ook daarbij verwacht ik meer van ‘de lat verhogen’ dan van ‘de pijn verdelen’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: