Politiek en CAO moeten gescheiden blijven.

Recht op vrije CAO-onderhandelingen is verankerd in internationale verdragen. Die bepalen dat de politiek zich daar niet in mag mengen. CAO en arbeidsvoorwaarden is het souvereine domein van sociale partners. De politiek kan wetten aannemen, maar dient terughoudend te zijn met wetten die ingrijpen in de vrijheid van sociale partners om CAO’s af te sluiten. Zo werd wetgeving die CAO-afspraken in de zorg kon beperken in de jaren ’80 van de vorige eeuw door de ILO in strijd bevonden met internationale verdragen. De wet werd ingetrokken!

Helaas lijkt de politiek het belang van deze ‘scheiding van machten’ niet altijd even serieus te nemen. Een paar voorbeelden. De politiek stelt in de Postwet inhoudelijke eisen aan de CAO voor Nieuwe Postbedrijven. De SP voert acties voor een betere CAO voor postbestellers. Ex-minister Plasterk steunt openlijk CAO-acties van schoonmakers. Minister Donner spreekt zich negatief uit over CAO-afspraken bij TNT Post. Gemeente- en provinciebesturen nemen moties aan tegen de inzet van VNG en IPO in de onderhandelingen over de CAO’s voor gemeenten en provincies.

Soms zijn het echter de sociale partners zélf die om bemoeienis van de politiek met CAO’s vragen. Vakbonden steunen de politieke bemoeienis met de CAO voor Nieuwe Postbedrijven, ondanks dat die volgens de onafhankelijke rechter inbreuk maakt op de vrijheid van CAO-partijen! Maar ook stakingsacties, gericht tegen politieke besluiten als de verhoging van de AOW-leeftijd, dragen bij aan vermenging van politiek en CAO. Ook hier lijkt de rechter de scheidslijn aan te moeten geven.

Deze week diende bij het gerechtshof in Amsterdam het hoger beroep tegen het verbod in kort geding van acties tegen de AOW-plannen in het openbaar vervoer. Het is voor alle partijen te hopen dat de rechter de domeinen van politiek en sociale partners gescheiden weet te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: