Markt en overheid: geen of/of, maar en/en!

De SER heeft 19 maart 2010 het SER-advies over marktwerking en overheid vastgesteld. Het advies is nadrukkelijk Overheid én Markt genoemd. De SER kiest voor een en/en benadering, niet voor een of/of-benadering. Dat is verstandig. Marktwerking is geen ideologie, maar mag ook geen taboe zijn. Het is een krachtig instrument om vraag en aanbod op efficiënte wijze bij elkaar te brengen zonder bureaucratische ballast en kosten.

Het SER-advies rekent af met discussies over ‘minder markt’ en ‘meer overheid’ en introduceert naast ‘marktfalen’ ook de term ‘overheidsfalen’. Beide ordeningsprincipes hebben sterke en zwakke kanten. Beide kunnen slagen, maar ook falen. Het gaat om de juiste afweging van publieke belangen die tot de meest effectieve combinatie moet leiden.

Het CAO-conflict in de schoonmaak biedt – onbedoeld – de eerste proef op de som. Deze week vroeg de meerderheid van de Tweede Kamer (CDA, PvdA, SP en GL) het kabinet zich te bemoeien met de arbeidsvoorwaarden in de schoonmaakbranche. Ik heb op deze plaats vaak gewaarschuwd tégen politieke en overheidsbemoeienis met arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. Die zijn het domein van sociale partners, zoals in internationale verdragen is verankerd!

Gelukkig hebben grote bedrijven als NS en Schiphol zich inmiddels bereid verklaard een code in acht te willen nemen die kwaliteit en sociaal verantwoorde arbeidsvoorwaarden in de schoonmaak bevorderen. Daarmee neemt de markt zélf verantwoordelijkheid om marktwerking te corrigeren. Dat is een veel betere oplossing dan marktwerking te vervangen door overheidsbemoeienis, die onvermijdelijk met nieuwe wet- en regelgeving gepaard gaat. Daar zit niemand op te wachten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: