CAO-vernieuwing in een heet voorjaar?!

Het najaar heeft de naam in sociaal-economisch opzicht ‘heet’ te kunnen zijn. Maar momenteel kan gerust gesproken worden van een ‘heet voorjaar’. De (stakings)acties in de schoonmaak zijn inmiddels door historici uitgeroepen tot de langsdurende staking sinds de visserijstaking van 1933. Maar ook in andere branches dreigen acties: zuivel, KPN, ECT, Corus. Ambtenaren van gemeenten (vuilnisophalers), provincies (brugwachters) en waterschappen lijken eveneens warm te lopen voor acties. En deze week strandden de onderhandelingen over de grootste zorg-CAO voor de verpleeg-, verzorgingstehuizen en thuiszorg.

Niet alleen Nederland is in de ban van CAO-acties gekomen. Britse ambtenaren, de internationale luchtvaartindustrie, vrijwel alle sectoren van de Griekse economie en zelfs de goedbetaalde Spaanse beroepsvoetballers staken of dreigen te gaan staken. Dat het niet altijd om loon gaat blijkt bij de Deense bierbrouwer Carlsberg, waar werknemers staken tegen het verbod om nog langer tijdens het werk bier te drinken… Dat mócht, mits men niet dronken werd!

Veel stakingen lijken rechtstreeks verband te houden met de gevolgen van de economische crisis. Dezelfde economische crisis geeft CAO-partijen overigens ook inspiratie om creatieve oplossingen te zoeken. De onverwachte overeenstemming over de CAO Horeca lijkt daar een voorbeeld van. De loonstijging voor het – voor werkgevers moeilijke – jaar 2010 is doorgeschoven naar 2011 en 2012 en voor die jaren iets verhoogd. En ondanks alle verschillen van mening lijkt het voornemen van CAO-partijen in de schoonmaak om samen met klanten een Code Goed Opdrachtgeverschap tot stand te brengen een doorbraak van de neerwaartse prijsspiraal in de aanbesteding van opdrachten die ook een voorbeeld voor andere sectoren kan zijn.

Misschien dat uit de hitte van de strijd in dit hete voorjaar toch nog CAO-vernieuwing voortkomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: