Politici kunnen het maar niet laten!

Het zal ongetwijfeld met de komende verkiezingen te maken hebben dat politici van diverse partijen de afgelopen week weer eens het terrein van sociale partners betraden. Eerst pleitte PvdA-fractievoorzitter Hamer tijdens het congres van haar partij voor meer CAO-afspraken over flexibele werk- en rusttijden, waardoor meer werknemers werk en privé kunnen combineren. Een nobel doel, maar niet de taak en verantwoordelijkheid van de politiek. Afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn in ons land voorbehouden aan sociale partners. Dat behoort de politiek te respecteren, ook in verkiezingstijd. Het dreigement van Hamer met wetgeving maakt haar pleidooi zelfs ongepast.

Rond Bevrijdingsdag is het doorgaans niet de vraag of, maar hoeveel politici het terrein van de arbeidsvoorwaarden betreden. Ook dit jaar meldde zich weer een bonte stoet politici die 5 mei voor iedereen als vrije dag willen bestempelen. PvdA-lijsttrekker Cohen, D’66 runner-up Boris van der Ham en Christen Unie-kamerlid Anker, die door zijn partij op een onverkiesbare plaats is gezet, rolden over elkaar heen om in de media als initiatiefnemer te worden aangemerkt. Ze verschilden met elkaar over de vraag wat voor deze extra vrije dag zou moeten worden ingeleverd. Cohen bleef het antwoord schuldig, Van der Ham wilde een andere vrije dag inleveren en Anker vulde dat al vast in met 2e Pinksterdag. Dat daardoor opnieuw verschillen tussen werknemers ontstaan leek niemand te beseffen.

Terecht reageerden VNO-NCW en MKB-Nederland, negatief. Opvallender was echter de reactie van FNV-voorzitter Agnes Jongerius, die het pleidooi van de politici leek te omarmen! Vakbeweging, let op uw zaak! Wie de politiek op het terrein van de arbeidsvoorwaarden toelaat als het hem of haar uitkomt, zal de dames en heren politici niet meer van dat terrein kunnen weren. Laat de verantwoordelijkheid voor arbeidsvoorwaarden in Nederland liggen waar die ligt: bij sociale partners en niet bij de politiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: