‘Beroepsvereniging met vakbondstrekjes’

Deze week werd op Twitter (www.twitter.com/HenkStrating) gediscussieerd over het karakter van bepaalde vakbonden, zoals de NVJ. De Nederlandse Vereniging van Journalisten is aangesloten bij de FNV. “Maar”, zo werd geopperd, “de NVJ is geen vakbond, zoals andere bij de FNV aangesloten bonden. De NVJ is in de eerste plaats een beroepsvereniging, waarvan het bestuur autonoom is, zonder inmenging van andere partijen.”

In de discussie werden daar de nodige vraagtekens bij geplaatst. Geldt het zelfde niet voor de FNV-bonden van kappers, beroepssporters, politie, onderwijzers en militairen? Beslist elke bij de FNV aangesloten bond, als het er op aan komt, niet autonoom zonder inmenging van anderen? Kortom: verschilt de NVJ wel wezenlijk van andere vakbonden?

De slotopmerking in de discussie kwam op naam van vorige week overleden NVJ-erelid Hans Verploeg die 25 jaar lang algemeen secretaris van de NVJ was. Hij noemde de NVJ ooit een ‘beroepsvereniging met vakbondstrekjes’. ‘Zijn’ citaat gaf een glashelder antwoord op de vraag waar het in de discussie om draait: kan een beroepsvereniging ook vakbond zijn? Of andersom: kan een vakbond ook beroepsvereniging zijn?

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen wordt de kloof tussen politiek en burgers weer pijnlijk zichtbaar; 30 tot 40 procent van de kiezers ‘zweeft’ nog! Maar ook de vakbeweging heeft te maken met een kloof tussen vakbond en werknemers, niet alleen onder jongeren. In de aanloop naar de recente bestuursverkiezingen van de ABVAKABO FNV liet een kritische groep (kader)leden van zich horen onder naam Kloofdichters!

Beroepsverenigingen staan als regel dicht bij hun leden en hebben doorgaans een hoge organisatiegraad. In dat licht bezien is de actuele ontwikkeling binnen de FNV in de richting van één ongedeelde FNV een riskante strategie.

Is de ‘beroepsvereniging met vakbondstrekjes’ van Hans Verploeg misschien een beter alternatief?

Eén reactie to “‘Beroepsvereniging met vakbondstrekjes’”

  1. John Kerstens Says:

    Misschien toch nog maar even: de zeker ook door FNV Bouw uitgedragen strategie richting een ongedeelde vakbeweging is nu juist ingegeven door de wens te komen tot een organisatie die ‘de macht van het getal combineert met de kracht van de herkenbaarheid voor mensen in hun werk’. Een organisatie ook, die met meer in het nieuws komt dan alleen met looneisen en stakingen. Omdat ze een visie heeft op de sectoren waarin ze actief is, op het werk dat mensen doen. Geen riskante keuze dus, maar een noodzakelijke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: