Naar één ongedeelde vakbeweging?

Vorige week reageerde ik op een discussie op Twitter over een ongedeelde vakbeweging. Een oude discussie, zowel binnen de FNV, als binnen het CNV. Beide vakcentrales worden nu samengesteld uit de grote vakbonden voor het particuliere bedrijfsleven FNV Bondgenoten en Vakmensen CNV en in de zorg en de publieke sector ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak. Deze grote vakbonden zijn de afgelopen decennia ontstaan uit fusies van voormalige zelfstandige bonden in de industrie, de voeding en het vervoer.

Daarnaast kennen beide vakcentrales sectorale bonden, zowel voor particuliere sectoren, zoals FNV Bouw, FNV KIEM, FNV Horeca, Dienstenbond CNV, als voor publieke sectoren, zoals voor het onderwijs, de politie en de militairen. Tenslotte zijn bij beide vakcentrales bonden voor specifieke beroepsgroepen aangesloten, zoals de NVJ voor journalisten, FNV MOOI voor werknemers in de uiterlijke verzorging, Sporter NL voor beroepssporters.

De discussie over de ongedeelde vakbeweging gaat over de vraag of de verschillende bonden niet nauwer moeten samenwerken om tenslotte wellicht zelfs met de vakcentrale samengevoegd te worden tot één ongedeelde vakorganisatie die alle werknemers in Nederland van dienst kan zijn. De meningen hierover lopen uiteen. Na de recente fusie tussen de Bedrijvenbond en de Hout- en Bouwbond van het CNV tot CNV Vakmensen praten nu hun FNV-collegabonden FNV Bondgenoten en FNV Bouw over verdergaande samenwerking. Andere bonden waarschuwen dat bundeling van krachten ertoe kan leiden dat de herkenbaarheid van zelfstandige bonden verloren dreigt te gaan.

De vraag is of krachtenbundeling én herkenbaarheid gecombineerd kan worden en of bestaande vakbonden bereid zijn hun onafhankelijkheid op te geven.

Volgende week zal John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw, als gastschrijver van CAOpinie© zijn mening over een ongedeelde vakbeweging geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: