Op naar een nieuwe FNV! (Gastblog van John Kerstens, voorzitter FNV Bouw)

Toen ik vorig jaar voorzitter werd, heb ik leden en collega’s van FNV Bouw drie beloftes gedaan: dat we juist nu, tijdens de crisis, laten zien dat we het verschil maken; dat we vaker in het nieuws komen en met meer dan looneisen en stakingen en dat we een voortrekkersrol spelen in de vernieuwing van de FNV. Uit ‘de pers die we krijgen’ en het feit dat we 34% meer nieuwe leden inschreven, lijkt het met het nakomen van die eerste twee de goede kant op te gaan. Dit blog gaat over de laatste belofte, wellicht ook de lastigste.

Toch gáát FNV Bouw ervoor. Omdat we het willen. Kunnen. En moeten. Er is geen bond die zo aan den lijve ondervindt dat de inrichting van vakbondsland niet meer aansluit op de manier waarop sectoren en bedrijven zich hebben ontwikkeld als ook op de beleving van de werkende van vandaag (werknemer of zelfstandige). ‘De bouw’ is inmiddels zo georganiseerd dat FNV Bouw in directe zin nog maar voor de helft van alle bouwvakkers iets kan betekenen. En dat maakt het vasthouden, laat staan het uitbouwen, van een positie die het mogelijk maakt de belangen van al onze mensen optimaal te blijven behartigen geen vanzelfsprekendheid. Een situatie die trouwens ook op andere plekken voorkomt: in het onderwijs, in het openbaar vervoer en bij tal van andere ‘verzelfstandigde’ overheidsdiensten bijvoorbeeld.

FNV Bouw ziet de oplossing niet in een simpele rechttoe-rechtaan fusie met FNV Bondgenoten (wat velen wellicht denken), maar in het nú doorpakken naar een FNV die de macht van het getal combineert met de kracht van de herkenbaarheid voor mensen vanuit hun werksituatie. In een ‘ongedeelde FNV’ dus, waarin de sterke merknaam van en de verbondenheid met ‘de FNV’ samengaan met een organisatievorm die dicht bij mensen staat en aansluit bij wat ze in hun werk bindt. In ons geval is dat het werkzaam zijn in het bouwproces: van de architecte aan haar tekentafel via de medewerker in de baksteenindustrie tot en met de tegelzetter die net voor de oplevering de badkamer àfmaakt.

Ik nodig iedereen die net als ik van mening is dat de vakbeweging natuurlijk een toekomst heeft maar dat die niet vanzelfsprekend is, graag uit samen op weg te gaan naar die nieuwe FNV!

John Kerstens
Voorzitter FNV Bouw

Eén reactie to “Op naar een nieuwe FNV! (Gastblog van John Kerstens, voorzitter FNV Bouw)”

  1. Henk Dekker Says:

    Vernieuwing FNV is hard nodig om de slagkracht en daarmee de aantrekkingskracht van de FNV te vergroten. Onze samenleving veranderd. Werknemers op de bouwplaats snappen het niet, als je zegt daar gaat FNVbouw niet over, daar Als wij niet over onze eigen schaduw heen willen springen en in ons eigen hokjes blijven. Missen wij de aansluiting op alle fronten. De samenleving veranderd waarom zouden wij niet veranderen en de moed hebben te besluiten tot een machtig en krachtig ongedeelde FNV, gezamenlijk de barricades op. Succes mensen verdeeldheid dee beuk erin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: