Vakbeweging moet lef en visie tonen! (Gastblog van Roel Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten)

De vakcentrale FNV regelt/coördineert zaken die boven de afzonderlijke bonden uitstijgen zoals het centraal overleg met de werkgevers. 19 FNV bonden met elk hun eigen kantoor, personeel, individuele dienstverlening, facilitaire dienst, bondsblad, bestuur, directie, administratie, vereniging en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Wat een kosten zullen hiermee gemoeid zijn die uit de contributie van de leden betaald moeten worden.

Als vakbondsbestuurder van FNV Spoor heb ik te maken met een netwerk aan kaderleden. We hebben een website http://www.fnvspoor.nl en een blad gericht op de spoorsector. We hebben 25 individuele belangenbehartigers direct zichtbaar op hun werkvloer. We leveren wekelijks informatie over het beleid van de bond. We gebruiken daarbij expertmeetings, actieonderzoek, campagnes en zetten meldlijnen op. Nu zullen wij niet uniek zijn maar ik zie in heel veel sectoren en bedrijven dat de FNV veel te ver weg is. Als leden een vakbondsbestuurder bellen dan moet je dat als kans zien en niet als last. De moderne FNV meer bij elkaar en meer op de werkvloer en schaf ‘het kantoor’ voor de vakbondsbestuurder af.

Dat er een ongedeelde vakbeweging moet komen heeft ook het gehele AOW/pensioen traject laten zien. Mijn belangrijkste kritiek is dat de vakbeweging met een heel smalle agenda naar de werkgevers zijn gegaan waardoor je uitsluitend op ‘65 blijft 65’ blijft zitten. Onze inzet had moeten zijn dat de lagere salarissen (wat ook vaak de zwaarste beroepen zijn) gewoon zonder korting met 65 jaar met AOW kunnen gaan. Onze inzet had moeten zijn om harde eisen te stellen aan werkgevers desnoods met quota dat jongeren en ouderen werklozen aan het werk geholpen moeten worden. Of beter; dat de sociale partners weer de zeggenschap krijgen over het arbeidsmarktbeleid. Weg met de afschuwelijke vrijblijvendheid, waar niemand de verantwoordelijkheid neemt voor het aanpakken van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Nu woedt de crisis in alle hevigheid en in de zoektocht naar oplossingen ontbreekt bij de vakbeweging volledig. De politiek gaat door met de WW te verkorten, het ontslagrecht te versoepelen en over een paar jaar zullen de pensioenen weer verder worden versoberd. Er moet een brede agenda komen met wat wij wel willen. Daar is echter een vernieuwd leiderschap in de vakbeweging voor nodig. Een leiding die lef heeft en bereid is over haar eigen schaduw heen te stappen.

Roel Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten

Roel Berghuis is bestuurder van FNV Bondgenoten voor de Nederlandse Spoorwegen. Hij reageert na John Kerstens, voorzitter FNV Bouw, als tweede gastschrijver in CAOpinie© van de week over ‘een ongedeelde vakbeweging’.

5 Reacties to “Vakbeweging moet lef en visie tonen! (Gastblog van Roel Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten)”

 1. Henk Dekker Says:

  Het krachteloos proces in het AOW traject heeft een ding duidelijk gemaakt, dat de huidige versnipperde vakbeweging, niet voldoende herkenbaar is in onze huidige samenleving Jammer dat nog veel kaderleden en bestuurders bang zijn eens de uitdaging van een bundeling van krachten aan te gaan, bang zijn dat de herkenbaarheid van zelfstandige bonden verloren dreigt te gaan. Maar een ding is zeker de tijd laat ons geen keus de maatschappij veranderd zelf zo snel dat wij vaak niet in staat zijn om die ontwikkelingen bij te houden. Daar komt nog bij dat de huidige versnippering en het rendement (resultaat) wat dat moet opleveren tegenover de kosten daarvan niet meer met elkaar in verhouding staan. Kosten die betaald worden uit de contributie van de leden. Alle bonden hebben in meer en mindere mate te maken met de betaalbaarheid van hun organisatie. Wat zijn weerslag vindt in verminderde dienstverlening. Steeds verder staan de leden verder weg van hun eigen organisatie. Nodig is de beschikbare krachten te bundelen zowel bij het kader dan van de werkorganisaties In een ‘ongedeelde FNV’ dus, waarin de verbondenheid met elkaar weer nieuw elan kan krijgen dicht bij mensen in hun werksituatie. Weg uit de vergaderzalen naar de werkvloer. Herkenbaar en aanspreekbaar zijn. Een ding is goed wij spreken er over ‘een ongedeelde FNV’, dat geeft vertrouwen in de toekomst.

 2. Luuk Brug Says:

  Beste Keimpe,

  Roel houdt kantoor in de kamer tegenover mij. Ik kan mij bijna geheel vinden in zijn stuk. Ik houd liever wel kantoor bij ons op de gang en hoop dat Roel daar blijft zitten.

 3. ducksmobiel Says:

  Vernieuwing en naar 1 ongedeelde FNV?
  Stap 1, voorwaarde:
  rigoreus ongedeeld kennis-delen (WIJ weten meer dan IK) en leden(-groepen) verbinden,
  flexibel, twee!weg-interactief op 1 internet web 2.0 platform.

  Los van, dwars door alle kantoren, werkorganisaties, regio’s, afdelingen etc. Vakbondswerk kan weer aan de basis

 4. Roel Berghuis Says:

  “door ruimtegebrek kon deze onderstaande alinea niet geplaatst worden in CAOverzicht” Groeten, Roel Berghuis

  De laatste tijd heb ik ook wel aan collega CNV bestuurders gevraagd waar de “C” in hun naam eigenlijk nog voor staat? Ik krijg daar geen echt antwoord op. Ik denk namelijk dat er vrijwel geen verschillen meer zijn. En wat je dan ziet is dat, omdat de CNV nu eenmaal veel kleiner is dan de FNV, door profilering, via een gehaaide voorlichter bijvoorbeeld naar buiten brengt dat zij ‘de CAO’ hebben gesloten, maar het CNV heeft vrijwel niets meer te vertellen aan de meeste decentrale onderhandelingstafels. Bij een ongedeelde vakbeweging hoort de samenvoeging van CNV en FNV, maar daar ontbreekt in de leidingen van FNV en CNV het lef voor. Ik denk wel eens dat zij die stap niet durven te zetten uit eigen (pluche) belang. Dat geldt overigens ook voor de besturen van de 19 FNV bonden.

  • Henk Strating | HS-ARBEIDSVOORWAARDEN BV Says:

   Noot van de redactie: Ik vind de discussie over FNV versus CNV een nieuwe discussie met andere dimensies dan de lopende discussie over een ongedeelde FNV. Dat was, naast ruimtegebrek, de tweede reden om deze alinea niet te plaatsen. Misschien dat ik aan het onderwerp FNV versus CNV in CAOpinie© van de week nog eens een afzonderlijk aandacht zal besteden.

   Henk Strating | HS-ARBEIDSVOORWAARDEN BV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: