Vakbond moet herkenbaar blijven!

De afgelopen twee weken schreven John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw en Roel Berghuis, bestuurder van FNV Bondgenoten, als gastschrijvers CAOpinie© van de week over samenwerking in een ongedeelde FNV. Vandaag wordt de reeks (voorlopig) afgesloten met een (gast)column van Marga Patijn, voorzitter van FNV MOOI. Een kleine(re) FNV bond die kappers en andere werknemers in de uiterlijke verzorging organiseert. In deze column, die ook in Lijfstijl, het blad van FNV MOOI verschijnt, geeft Marga Patijn haar mening over samenwerking in de FNV.

Samenwerking in de FNV

Naast veel voetbal in deze tijd wordt er binnen de FNV gesproken over samenwerking tussen de bij de FNV aangesloten bonden. Sommigen zien aan de horizon zelfs een ongedeelde FNV. Dat zou betekenen dat de zelfstandige, onafhankelijke bonden die nu bij de FNV zijn aangesloten moeten verdwijnen en in een nieuwe FNV opgaan. Dát is voor FNV MOOI een flinke brug te ver! Leden moeten zich in hun eigen bond blijven herkennen!

De samenleving verandert en de vakbeweging verandert mee. De complexiteit van veranderingen vraagt om samenwerking! Samenwerking kan de vakbeweging sterker maken. Dat is in het belang van de leden. Ook in het belang van de leden van FNV MOOI! Maar die samenwerking mag er niet toe leiden dat de herkenbaarheid van FNV MOOI als de vakbond van en voor de uiterlijke verzorging wordt aangetast. Sterker, herkenbaarheid moet in de ruimste zin des woords toegepast worden.

In een orkest spelen verschillende muziekinstrumenten samen om met elkaar een complex muziekstuk ten gehore te brengen. Een orkest kan dat alleen als alle instrumenten stuk voor stuk volledig tot hun recht komen. Het omvangrijke paukenstel. Maar ook de bescheiden dwarsfluit. Beiden moeten herkenbaar blijven. Anders dreigt een kakofonie, een rommelig geheel van klanken door elkaar. De nachtmerrie van elke dirigent! Dáármee is de samenwerking in de FNV zeker niet gediend.

Marga Patijn, voorzitter FNV MOOI

De gastcolumns van John Kerstens, Roel Berghuis en Marga Patijn in CAOpinie© van de week maken duidelijk dat er verandering in de vakbeweging op til is. Maar ook dat over de uitwerking van de verandering verschillende opvattingen bestaan. Ook dat hoort bij de vakbeweging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: