Schaf CAO-inzetbrieven af!

De 2e Masterclass Visie en Leiderschap in Onderhandelen leverde een in het oog springend idee op: schaf CAO-inzetbrieven af! Inzetbrieven vormen volgens de deelnemers aan de masterclass, ervaren CAO-onderhandelaars van werkgevers(organisaties) en vakbonden, een belemmering voor vernieuwende CAO-afspraken. Vaak hebben CAO-inzetbrieven vooral als doel om de eigen achterban te laten zien dat de inzet voor de onderhandelingen stevig bij de andere partij kenbaar is gemaakt. Dat wekt niet alleen hoge verwachtingen bij de eigen achterban, maar leidt ook tot reacties van de andere kant van de CAO-tafel. ‘Vakbonden scherpen hun messen en de rekenmachines van werkgevers beginnen te ratelen’. Daardoor is de kans op vernieuwende CAO-onderhandelingen die tot innovatieve CAO-afspraken leiden al bij voorbaat verkeken.

Door voorafgaand aan CAO-onderhandelingen géén inzetbrieven uit te wisselen, maar samen een evenwichtige agenda op te stellen worden de kansen op vernieuwende CAO-onderhandelingen vergroot. CAO-partijen kunnen dan samen puzzelen op een voor beiden acceptabel CAO-resultaat, in plaats van touwtrekken om zoveel mogelijk van de eigen inzetbrief binnen te halen.

Binnen de eigen verenigingsdemocratie kunnen de inzetbrieven wel een rol blijven spelen. Ze vormen het mandaat dat de achterban of het bestuur de eigen CAO-delegatie meegeeft.

Het idee CAO-inzetbrieven af te schaffen leidde in juli tot een artikel in De Financiële Telegraaf. De journalist had op zijn verzoek en met instemming van de deelnemers de masterclass bijgewoond. In augustus wordt de Masterclass Visie en Leiderschap in Onderhandelen nog tweemaal aangeboden. Voor de masterclass op 6 augustus is nog een plaats beschikbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: