Maak de CAO WGB-proof!

In veel CAO’s is afgesproken bepalingen die in strijd zijn met de Wet Gelijke Behandeling (WGB) zonodig aan te passen. Maar in bijna evenveel CAO’s lijkt het bij een voornemen te blijven! Woorden worden niet altijd in daden omgezet. Dit jaar wordt echter een flinke stap vooruit gezet doordat WGB-strijdige bepalingen in de CAO’s in de zorg lijken te worden aangepakt. In de CAO Ziekenhuizen, gevolgd door enkele andere zorg-CAO’s, zijn senioren ADV en leeftijdsverlofdagen inmiddels vervangen door een Persoonlijk Levensfase Budget (PLB).

Ook in het bedrijfsleven zijn goede voorbeelden te vinden van bedrijven en sectoren die de CAO hebben ontdaan van WGB-strijdige bepalingen. Maar het aantal CAO’s dat nog steeds zulke bepalingen kent is groot. Er lijkt sprake van een zekere onmacht om de koe daadwerkelijk bij de hoorns te vatten. CAO’s die oplossingen hebben gevonden en doorgevoerd leveren al wel een rijk pallet van oplossingen op. Daardoor kunnen bedrijven en sectoren die zich hebben voorgenomen hun voorbeeld te volgen een keus uit verschillende oplossingsrichtingen maken.

Een analyse van voorbeelden van geslaagde aanpassing van WGB-strijdige CAO-bepalingen leert dat er zogezegd aan twee knoppen gedraaid kan worden. De eerste is de tijd/geld-knop, waarmee bepaald wordt of de ‘oude’ aanspraken voor ouderen worden omgezet in ‘nieuwe’ aanspraken in geld of in tijd voor iedereen. De tweede is de zeggenschaps-knop, waarmee bepaald wordt welke mate van zeggenschap werknemers krijgen over de besteding van de ‘nieuwe’ aanspraken in tijd of geld. Daarnaast is veelal een afbouw/afkoop-regeling voor ‘oude’ aanspraken aan de orde en flankerend beleid gericht op inbedding van nieuwe aanspraken in een eigentijds levensfasebeleid.

Op deze wijze kan elk bedrijf en elke CAO-sector de CAO ‘op maat’ WGB-proof maken.

Ik zeg: DOEN!

Henk Strating, directeur
HS Arbeidsvoorwaarden

Plaats een reactie