Eerder overlijden door vervroegd pensioen!

In het vakblad Zeggenschap over Arbeidsverhoudingen (http://www.zeggenschap.info) schreef ik enige tijd geleden samen met prof. dr. Kees Klinkhamer een artikel over de relatie tussen eerder stoppen met werken en gezondheid. De strekking van dat artikel was dat eerder stoppen met werken gezondheidsproblemen geeft, terwijl langer doorwerken de kans op een gezonde oude dag juist vergroot. Op grond daarvan pleitten wij ervoor om werknemers in zware beroepen ook het recht en de kans te geven lánger door te werken. We vonden (en vinden) dat werkgevers én vakbonden een zorgplicht hebben om élke werknemer in staat te stellen langer door te werken.

Het artikel was mede gebaseerd op internationaal wetenschappelijk onderzoek. Daaraan is recent opzienbarend onderzoek toegevoegd. Wetenschappers aan de Universiteit van Zürich hebben op basis van Oostenrijkse statistische gegevens berekend dat mannen boven de 50 jaar gemiddeld per jaar dat zij vervroegd stoppen met werken 7,5 maand korter leven! De onderzoeksresultaten zijn gecorrigeerd voor de mogelijkheid dat werknemers die eerder stoppen met werken minder gezond zouden zijn dan werknemers die langer doorwerken.

Eerdere onderzoeken tonen al aan dat lager opgeleide werknemers een lagere levensverwachting hebben dan hoger opgeleide werknemers. Door lager opgeleide werknemers in zware beroepen de mogelijkheid te blijven bieden eerder met werken te stoppen zal hun levensverwachting op basis van bovenstaand onderzoek verder verlagen. Wie dat niet wil moet ook werknemers in zware beroepen de mogelijkheid geven lánger door te werken én hen bewust maken van de voordelen van langer doorwerken. Als dat niet kan in het zware werk dat zij uitvoeren zal alles in het werk gesteld moeten worden om dat werk tijdig aan te passen of te vervangen door werk waarin wél langer kan worden doorgewerkt.

Dát is de opgave voor sociale partners én voor het nieuwe kabinet!

Henk Strating, directeur
HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: