Looneis FNV en CNV: gevaarlijk of gematigd?

Vakcentrales FNV en CNV maakten deze week het arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2011 bekend. De looneisen van FNV en CNV liggen tussen 1,5 en 2 %, iets boven de verwachte inflatie. Beide vakcentrales zetten daarnaast ook in op het maken van afspraken over werkgelegenheid. Voor die afspraken hebben de vakcentrales een procent loonruimte op het oog. Blijven zulke afspraken achterwege dan kan de looneis oplopen tot 3%.

Werkgeverskoepel VNO-NCW noemt de looneis in een eerste reactie ‘gevaarlijk’. Forse looneisen bedreigen volgens de werkgevers het herstel van de economie en daarmee de werkgelegenheid. VNO-NCW opteert voor een loonontwikkeling tussen 0 en het inflatieniveau. De stelling van de werkgevers, dat hoge looneisen ‘gevaarlijk’ kunnen zijn voor het herstel van de economie en de werkgelegenheid snijdt hout. Alleen, het is de vraag of de door FNV en CNV gestelde looneisen terecht als ‘hoog’ worden gekwalificeerd. Econoom Sweder van Wijnbergen betoogde deze week op de radio dat de vakbondseisen juist gematigd zijn! Door de lonen op of rond het niveau van de verwachte inflatie te houden zullen, volgens Van Wijnbergen, de kosten van bedrijven niet harder stijgen dan de prijzen.

De looneis van de grootste Duitse vakbond IG Metal van maar liefst 6 % lijkt Van Wijnbergen gelijk te geven. Vooral omdat de looneis van de Duitse vakbond niet slechts als ketelmuziek kan worden afgedaan. In maart werd voor de Duitse elektro- en staalindustrie een loonstijging van 2,7% vanaf het voorjaar 2011 afgesproken. In vergelijking daarmee kan de looneis van de Nederlandse vakbeweging terecht gematigd worden genoemd. Als de werkgevers in de komende CAO- onderhandelingen over 2011 de lijn van VNO-NCW volgen moet de loonontwikkeling in ons land netjes op het niveau van de inflatie kunnen uitkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: