Regeerakkoord slaat AVV-plank mis!

Het 48 pagina’s tellende Regeerakkoord bevat één 2-regelig zinnetje over het AVV-beleid: ‘Alleen CAO’s die aandacht besteden aan leeftijdsbewust personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid (scholing) worden algemeen verbindend verklaard’. Onopgemerkt. Toen ik er deze week over twitterde leverde dat slechts vragende reacties op. Alleen het Financiële Dagblad maakte er melding van.

Toegegeven, het lijkt een onschuldig zinnetje. Want wie kan er nu iets op tegen hebben dat CAO’s aandacht moeten besteden aan leeftijdsbewust personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid? En toch is er méér aan de hand. Het kabinet overschrijdt met dit ene zinnetje een principiële grens, die is vastgelegd in internationale verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. Want door deze twee inhoudelijke eisen te stellen aan CAO-partijen die hun CAO algemeen verbindend willen laten verklaren oefent de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid invloed uit op de inhoud van de afspraken tussen CAO-partijen. Daardoor kunnen CAO-partijen niet meer volledig onafhankelijk van de overheid CAO’s afsluiten. Tenzij zij voor lief nemen dat hun CAO niet langer algemeen verbindend wordt. Maar dan zullen op den duur alleen die CAO’s algemeen verbindend zijn die naar Haagse pijpen dansen!

Of het zover zal komen? Waarschijnlijk niet met dit Regeerakkoord. Daarvoor zijn de eisen die het nieuwe kabinet stelt aan de AVV van CAO’s te algemeen en te summier. Vrijwel elke CAO besteedt immers wel op één of andere wijze aandacht aan deze twee onderwerpen. En anders kan een enkele toevoeging daar wel toe leiden. Maar wie het Regeerakkoord goed leest ziet dat de AVV-eisen niet uit de lucht komen vallen. Ze hebben alles te maken met het beleid van het kabinet gericht op langer doorwerken. Met dat beleid is op zichzelf niets mis, integendeel. Maar de overheid mag niet middels wetgeving CAO-partijen dwingen dat beleid door CAO-afspraken te ondersteunen. Onafhankelijke CAO-partijen die in volledige vrijheid CAO’s kunnen afsluiten is een groot goed dat niet mag worden opgeofferd aan de politieke waan van de dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: