Einde aan de ambtenarenstatus?

Afgelopen week pleitte de VNG in het blad Openbaar Bestuur voor het afschaffen van de ambtenarenstatus. De VNG meent dat de ambtenarenstatus de ruimte voor een eigentijds en concurrerend personeelsbeleid voor overheidsorganisaties verkleind. Mobiliteit en flexibiliteit op de arbeidsmarkt zullen groter worden door de ambtenarenstatus af te schaffen, waardoor de overstap tussen overheid en bedrijfsleven zal worden vergemakkelijkt.

ABVAKABO FNV reageerde bij monde van Jan Willem Dieten, CAO-onderhandelaar voor het Rijk, afwijzend. Hij kenmerkt de VNG-ideeën als ‘ketelmuziek en rituele bezweringsformules’. Zijn collega Bert de Haas, onderhandelaar Gemeenten, is ook (nog) niet enthousiast; hij wil de mobiliteit tússen gemeenten eerst bevorderen. Hij ziet wel iets in het wegnemen van verschillende CAO’s en rechtspositieregelingen bij de overheid.

De komende jaren lijken zich te kenmerken door forse bezuinigingen op de overheidsuitgaven en tekorten aan arbeidskrachten in het bedrijfsleven. Afgelopen week werden ook daarover geluiden gehoord vanuit de zorg en het vervoer. Het is daarom nodig dat tussen overheid en bedrijfsleven meer mobiliteit ontstaat. In het belang voor overheidsorganisaties én van bedrijven. Het lijkt plausibel dat het gelijktrekken van de arbeidsrechtelijke status daaraan een bijdrage kán leveren.

Toch is het jammer dat de VNG afschaffing van de ambtenarenstatus eenzijdig bepleit. De reactie van de vakbonden daarop is immers voorspelbaar. De VNG had beter de achterliggende noodzaak van meer mobiliteit aan de orde kunnen stellen om vervolgens sámen met vakbonden te zoeken naar maatregelen die dat kunnen bevorderen. In Washington wordt gezegd dat je élk voorstel kunt realiseren dat een ander (mede) op zijn naam kan zetten. Die mogelijkheid wordt de vakbonden nu niet meer geboden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: