Ambtenaren kiezen werk boven geld!

Vorige week meldde ik in CAOpinie© dat de VNG afschaffing van de ambtenarenstatus bepleit. Hans Schirmbeck van het College van Arbeidszaken van de VNG liet me naar aanleiding daarvan weten dat het niet om het afschaffen van de ambtelijke status, maar van de ambtelijke rechtspositie gaat. Een initiatief wetsvoorstel daartoe van CDA en D’66 kan op een Kamermeerderheid rekenen, terwijl ook het kabinet Rutte-Verhagen er voorstander van is. De VNG steunt het voornemen.

Het afschaffen van de ambtelijke rechtspositie verkleint de verschillen tussen werken bij de overheid en in het bedrijfsleven. Dat kan de mobiliteit tussen beiden bevorderen. Dat is in het belang van beiden: bij de overheid zullen de komende jaren vele banen verdwijnen, het bedrijfsleven krijgt (weer) steeds meer moeite om vacatures adequaat te vervullen.

Ondertussen lijken ambtenaren zélf er rekening mee te houden dat keuzes, zoals die in het bedrijfsleven voorkomen, tussen loonsverhoging en behoud van werkgelegenheid, ook aan hen niet voorbij zullen gaan. Onlangs kozen werknemers bij TNT nog voor loonsverhoging, ondanks het banenverlies dat er op volgde. Uit onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur onder ruim 2.500 ambtenaren blijkt dat slechts 25 % loonsverhoging ten koste van werkgelegenheid wil. Vier op de tien ambtenaren geeft aan een groter belang aan werkgelegenheid te hechten. Een op de drie ambtenaren wil geen keuze maken.

Uit de enquête blijkt ook dat de actiebereidheid van ambtenaren groot is. Vier op de tien ambtenaren wil actievoeren voor behoud van werk, drie op de tien wil actie voeren voor het eigen salaris. Van degenen die actie willen voeren is maar liefst 96% bereid tot stakingen en werkonderbrekingen.

De enquête geeft aan dat ambtenaren bereid zijn de realiteit van onvermijdelijke bezuinigingen onder ogen te zien én bereid zijn keuzes te maken. Biedt dát de basis voor oplossingen in goed overleg tussen alle partijen, zonder dat er een beroep op de actiebereidheid van ambtenaren hoeft te worden gedaan?

Eén reactie to “Ambtenaren kiezen werk boven geld!”

 1. H. Bakhuys Says:

  Moeten ambtenaren inleveren voor werkgelegenheid, heeft dat enige zin?
  Natuurlijk niet, dat vindt het kader van AKF-Rijk ook.
  In het verleden zijn we daar al enige keren ingestonken, en het leidt hooguit tot wat uitstel van bezuinigingen. Zo dom blijven we uiteraard niet altijd, het is immers niet aan ons maar aan de politiek om dat te bepalen. Balkenellende legde ons een bezuiniging van 20 % op, en dit kabinet wil er nog eens 25 – 35 % overheen gooien, en daar kan een ambtenaar niets tegen doen want het is volstrekt arbitrair wat de politiek doet.

  Akkoord gaan dan maar? Nou, ik dacht het niet, want ook de werkdruk van de ambtenaar heeft de grenzen bereikt en kaasschaven zal met aktie worden beantwoord, ook al vinden we dat zonde van onze kostbare tijd (we zijn zelf immers ook belastingbetalers en willen goed en zinvol werk doen en NL zo goed mogelijk dienen).

  Als de politiek keuzes maakt (daar zijn ze immers voor) en taken incl. regels en wetten schrap, volgt daaruit vanzelf het aantal ambtenaren dat weg zou kunnen. Daarmee kunnen de bonden wel leven, wie is er immers tegen een goede en efficiënte overheid?

  Daarbij komt, dat de lonen van ambtenaren nog steeds aan de lage kant zijn t.o.v. de lonen van “gewone” werknemers, al hebben we de afgelopen CAO wel eindelijk een inhaalslag gemaakt. Ook ambtenaren zijn mensen met kinderen, een huis en verplichtingen, en het leven wordt alsmaar duurder als de prijsverhogingen niet worden gecompenseerd.
  Die prijscompensatie is trouwens toch al kleiner dan de werkelijke kosten, omdat hij “geschoond” wordt voor bijv. de uit de pan rijzende gemeentelijke lasten e.d., en zelfs als we hem wèl binnenhalen in de CAO wordt het voor ons dus steeds moeilijker om de eindjes nog aan elkaar te kunnen knopen.

  Denk dus maar niet dat de ambtenaren hun prijscompensatie gaan inleveren voor zogenaamde werkgelegenheid want dan zul je bedrogen uitkomen, leef maar liever met de realiteit dan aan wishful thinking te doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: