CAO-partijen moeten pensioenkennis verdiepen! (gastcolumn)

Bijna dagelijks lezen we in de krant over pensioen. Pensioen dat soms gekort moet worden. Pensioen dat soms langjarig niet geïndexeerd wordt. Sociale partners die op centraal niveau nadenken over de toekomst van het pensioensysteem en de pensioenleeftijd in de AOW. En over pensioenfondsen die aanpassingen overwegen in de governance en het risicomanagement van hun fonds.

Moeten CAO partijen zich ook gaan verdiepen in de pensioenproblemen? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van hoe je aan kijkt tegen de verdeling van verantwoordelijkheden tussen CAO-partijen en pensioenfondsbesturen. Vaak wordt gesteld dat er sprake is van een heldere scheiding. CAO-partijen zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de pensioenovereenkomst en de pensioenfondsbesturen doen de rest. Een beetje afhankelijk uiteraard van de situatie maar grosso modo kan je zeggen dat het fonds verantwoordelijk is voor de financiering van het fonds en uiteraard de uitvoering van de pensioenovereenkomst (administratie, communicatie en vermogensbeheer). Deze scheiding was transparant in een wereld waarin CAO partijen, met een zekere regelmaat maar niet al te vaak, de inhoud van de regeling aanpasten en premieverhogingen sporadisch voorkwamen.

Ik geloof niet meer in deze heldere scheiding. De ‘inhoud van de pensioenovereenkomst’ bestaat niet meer los. De ervaringen in de laatste jaren hebben geleerd dat de inhoud een onlosmakelijk onderdeel is van een belangrijke drie-eenheid die ‘de pensioendeal’ vormt: de mate van (on)zekerheid/ de prijs/ de inhoud van de regeling. Zeker indien het gedachtegoed van harde en zachte pensioenrechten (uit het STAR-akkoord van juni 2010) wordt overgenomen in wetgeving zal deze drie-eenheid nog belangrijker worden. En veel meer dan in het verleden zullen ook CAO partijen de mate van (on)zekerheid van de pensioenrechten in de pensioenovereenkomst moeten gaan vastleggen. En zullen ze ook steeds meer gaan ervaren is dat het fonds bij de uitvoering van de deal met nog meer stakeholders van CAO-partijen rekening heeft te houden. Bovenal wordt steeds duidelijker dat de rollen van bestuur en CAO-partijen niet altijd even goed te onderscheiden zijn in een weerbarstige werkelijkheid waarin handelend optreden gevraagd wordt.

CAO-partijen wees gewaarschuwd: Straks bent u aan zet om in samenspraak met de besturen van de pensioenfondsen heel expliciet de door u gewenste uitruil tussen prijs/zekerheid/inhoud van de regeling te bepalen. En daarmee is dan ook de titel van deze column aan u verklaard.

Margriet Adema is werkzaam bij Montae Pensioen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: