Heeft de coöperatie de toekomst?

Deze week sprak ik als Lid van de Raad van Commissarissen van de regionale Rabobank uitvoerig over het coöperatieve karakter van de Rabobank. Klanten van de bank kunnen door het lidmaatschap van de coöperatie invloed uitoefenen op het beleid van de bank. De laatste tijd blijken steeds meer coöperaties te ontstaan. Ziekenhuizen, woningcorporaties, pensioenfondsen, gemeenten lijken de voordelen van coöperatieve samenwerking opnieuw gevonden te hebben.

Juridisch is het verschil tussen de coöperatie en de vereniging vooral gelegen in get doel. Een coöperatie mag het streven naar materieel gewin (winst) als doel hebben. Meestal is dat ook zo. Leden van de coöperatie streven gezamenlijk winstoptimalisatie na, wat iets anders is dan winstmaximalisatie. Dat maakt de coöperatieve vereniging tot een zakelijker en ondernemender samenwerkingsverband dan de ‘gewone’ vereniging.

De Verenigde Naties hebben 2012 tot het Jaar van de Coöperatie uitgeroepen. Met name in ontwikkelingslanden wordt een positieve bijdrage van coöperatieve samenwerking verwacht. In de westerse wereld kunnen coöperaties maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid bevorderen. Samenwerking en betrokkenheid zijn immers waarden die bij veel coöperaties de plaats innemen van aandeelhouderswaarde.

Enkele jaren geleden besprak ik onder leiding van prof Pauline Meurs, in 2009 uitgeroepen tot nr. 2 op de lijst van 100 invloedrijkste vrouwen in de gezondheidszorg, de vraag of organisaties van werkgevers zich beter als coöperatie dan als ‘gewone’ vereniging zouden kunnen organiseren. Zou dat tot professioneler, zakelijker en ondernemender organisaties én leden leiden. Zou dat de sociaal-economische besturing van Nederland verbeteren?

We hebben deze vragen toen niet beantwoord. Misschien kunnen we ze in het perspectief van het Jaar van de Coöperatie wél beantwoorden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: