CAO-onderhandelaar, een vak?!

Maandag 29 november vindt het symposium CAO-onderhandelen, een vak? plaats. Dan wordt het onderzoek naar het (competentie)profiel van CAO-onderhandelaars gepresenteerd. Eind 2007 vroeg ik bij Senter Novem een Innovatievoucher aan. Daarmee kon ik voor € 2.500 eigen geld voor een bedrag van € 7.500 kennis kopen bij een universiteit of kenniscentrum. Het verschil werd door het Ministerie van EZ betaald. Toen het voucher eind 2008 dreigde te vervallen besloot ik het voucher te gebruiken voor een onderzoek naar het vak CAO-onderhandelaar.

Samen met twee partners, a-advies en Centrum Paritaire Dienstverlening, de onderzoekers van IVA/Universiteit van Tilburg en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn twee zaken onderzocht. Onderzocht is welke competenties CAO-onderhandelaars nodig hebben om toekomstbestendige CAO’s af te sluiten. Vervolgens is onderzocht hoe het profiel van CAO-onderhandelaars er vandaag uitziet: welke krant lezen ze, welke radio en tv programma’s volgen ze, welke politieke partij stemmen ze. Maar ook: wat zijn hun drijfveren.

Maandag zullen beide onderzoeken gepresenteerd worden op het symposium dat door veel CAO-onderhandelaars van vakbonden en werkgevers(organisaties) wordt bezocht. Vakgenoten uit verleden, heden en toekomst zullen vevolgens op de onderzoeksresultaten reageren. Tenslotte zal prof dr Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam ingaan op de betekenis van de CAO voor de individuele arbeidsrelatie. De titel van haar inleiding luidt: Zeg maar ciao tegen de cao!, waarbij de i van ciao staat voor individueel.

Woensdagavond 1 december organiseer ik het 2e CAO-onderhandelaarsdiner, waar we met 12 vakgenoten verder doorpraten over het profiel en de toekomst van de CAO-onderhandelaar. Op LinkedIn is de Groep CAO-professionals gestart, het platform voor CAO-onderhandelaars.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: