CAO-onderhandelen op z’n Italiaans?

Deze week vond bij HS Arbeidsvoorwaarden het 2e CAO-onderhandelaarsdiner plaats. Dat biedt CAO-onderhandelaars van vakbonden en werkgevers(organisaties) gelegenheid om informeel met elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een uitgebreide – Italiaanse – maaltijd. Het gespreksonderwerp was het Profiel van CAO-onderhandelaars, naar aanleiding van het symposium CAO-onderhandelaar, een vak?, waar op 29 november het rapport Onderhandelaars onder handen werd gepresenteerd voor bijna 70 CAO-onderhandelaars.

In oktober vond het 1e CAO-onderhandelaarsdiner plaats met als gespreksonderwerp CAO en OR. Beide diners werden bezocht door CAO-onderhandelaars van zowel vakbonden als werkgevers (organisaties). Zij reageerden zonder uitzondering positief op de mogelijkheid om informeel en ongedwongen met vakgenoten tijdens een maaltijd van gedachten te wisselen.

Het idee om CAO-onderhandelaarsdiners te organiseren ontstond in Italië. Daar zijn maaltijden een belangrijk onderdeel van zakelijke besprekingen en onderhandelingen. Beslissende afspraken worden niet zelden juist tijdens de maaltijden gemaakt of voorbereid. Daarom gaan in Italië en andere zuidelijke landen onderhandelingen tijdens het middaguur niet gewoon door ‘met een broodje kaas’, maar worden ze juist door een uitgebreide maaltijd onderbroken.

Misschien kunnen we wat leren van deze Zuideuropese gewoonte. Een uitgebreide maaltijd, met gelegenheid tot informeel overleg, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van een CAO-onderhandelingsresultaat. De CAO-onderhandelaarsdiners zullen ook in 2011 weer worden georganiseerd. Wellicht kunnen ze model staan voor CAO-onderhandelen op z’n Italiaans?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: