Goede voornemens!

De eerste werkweek van 2011 bracht ik nog door in Syracuse op Sicilië. Het voorjaarsachtige weer doet je hier bijna vergeten dat het nieuwe jaar net is begonnen: de tijd voor goede voornemens. Op Internet heb ik er een aantal langs zien komen op de website van Achmea voor branche- en belangenorganisaties.

2010 is een jaar geworden waarin relatief veel arbeidsonrust voor kwam. De acties in de schoonmaaksector en bij de gemeenten vielen daarbij het meest in het oog. Wellicht dat de economische crisis mede aanleiding heeft gegeven voor spanningen tussen CAO-partijen. Als dat zo is kan ook 2011 een onrustig jaar worden. Met name de publieke sector zal met de gevolgen van de crisis te maken krijgen. In een jaar waarin – hopelijk – het herstel in de marktsector doorzet en – mede daardoor – de inflatie kan stijgen, zal het een hard gelag zijn als werknemers in publieke sectoren de nullijn zullen moeten accepteren.

Wellicht kan het helpen als de horizon van CAO-onderhandelingen wat verder in de toekomst gelegd wordt en de aandacht op duurzaamheid gericht wordt. Door goede afspraken te maken over persoonlijke ontwikkeling, investeren in scholing, opleiding en loopbaanbeleid, het bieden van goede randvoorwaarden voor gezond langer doorwerken kan compensatie geboden worden voor het achterwege blijven van salarisverbeteringen.

De AWVN Arbeidsvoorwaardennota 2011 lijkt de weg naar duurzame arbeidsverhoudingen te willen wijzen. De vakbeweging kan die handschoen oppakken. Ook HS Arbeidsvoorwaarden zal in 2011 – waar mogelijk – graag een steentje bijdragen aan gezond arbeidsvoorwaardenoverleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: