Eisen ambtenaren terecht respect?

Deze week kreeg ik een eervol verzoek om het manifest te ondertekenen waarmee ambtenaren respect en kwaliteit eisen. Eervol, omdat mij gevraagd werd, zoals uit de begeleidende e-mail bleek, naast vele ‘gewone’ ondertekenaars als ‘ondertekenaar-van-naam’ te tekenen. Een op zijn minst opvallend onderscheid voor een actie vanuit de vakbeweging!

Ik heb serieus overwogen het manifest te ondertekenen, omdat ik vind dat ambtenaren respect en kwaliteit verdienen. Ik vind ook dat ambtenaren recht hebben op arbeidsvoorwaarden die vergelijkbaar zijn met die van niet-ambtenaren. Toch zal ik het manifest niet tekenen.

De initiatiefnemende vakbonden stellen in het manifest dat het kabinetsbeleid handelt vanuit gebrek aan respect voor ambtenaren en voor de publieke dienstverlening aan de burgers. Die visie deel ik niet. Ik denk dat het kabinet – hoe vervelend dat ook is voor ambtenaren én voor burgers – onvermijdelijke maatregelen móet nemen om overheidsfinanciën op orde te brengen. Dat vereist keuzes die ook elk bedrijf dat in financiële problemen raakt moet maken. Ook dan worden werknemers en klanten getroffen.

Ik vind wel dat van het kabinet gevraagd mag worden over te nemen maatregelen en te maken keuzes met vakbonden te overleggen. Het kabinet geeft tot op heden nog weinig blijk dat overleg écht te respecteren. Kritiek van de vakbeweging daarop vind ik terecht. Maar áls het kabinet het overleg met de vakbonden serieus neemt mag van de vakbonden de bereidheid gevraagd worden keuzes te maken. Ook als die tussen twee kwaden gemaakt moeten worden.

En die bereidheid is in het manifest helaas niet te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: