Manifest: geen woorden maar daden!

Vorige week schreef ik over het boekje Sociale Innovatie van CNV Vakmensen. Dat leverde veel positieve reacties op. Het boekje gaat vooral over de inhoud van CAO-vernieuwing. Maar CAO-vernieuwing vraagt ook om vernieuwing van het CAO-onderhandelingsproces. CAO-partijen moeten niet onderhandelen als touwtrekken, waarbij de winst van de een het verlies van de ander is, maar als puzzelen waarbij samen stukje voor stukje aan een gezamenlijk resultaat gewerkt wordt.

Deze week werd daarvoor een belangrijke stap gezet. De grootste werkgeversvereniging van Nederland AWVN publiceerde samen met de grote vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie het gezamenlijk manifest ‘Naar nieuwe arbeidsverhoudingen’. Kern van het manifest is dat werkgevers en werknemers samen willen investeren in kennis, gezondheid en inzetbaarheid van werknemers op basis van gezamenlijke visie en verantwoordelijkheid.

Centraal in die gezamenlijke visie staat duurzame inzetbaarheid. Werknemers moeten langer plezier houden in hun werk en langer fit blijven. Zo is de kans optimaal dat mensen langer kunnen blijven werken en gezond hun pensioen halen. Het manifest is een initiatief van sociale partners. Terecht, want zij zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen! Maar tijdens een inspirerende ontmoeting met minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week, waarin het Manifest even aan de orde kwam, bleek mij dat hij de boodschap van harte steunt en waar mogelijk wil ondersteunen.

Het Manifest ‘Naar nieuwe arbeidsverhoudingen’ is een inspirerend document dat alles bevat om te kunnen wedijveren met het roemruchte Akkoord van Wassenaar. Voorwaarde is wel dat het gedachtegoed van de dragende organisaties landt bij de CAO-onderhandelaars in de bedrijven en bedrijfstakken. Want dààr moet het manifest in concrete CAO-afspraken worden omgezet. Dààr moeten de woorden van het manifest in daden worden omgezet!

Wie mijn voetbalvoorkeur kent begrijpt dat ik daar graag een steentje aan wil bijdragen: geen woorden maar daden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: