Naar Nieuwe Arbeidsverhoudingen

De presentatie van het Manifest Naar Nieuwe Arbeidsverhoudingen kan een nieuw tijdperk inluiden in de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Die stonden danig onder druk. Als gevolg van externe spanningen (de kredietcrisis met zijn ingrijpende economische gevolgen), maar ook als gevolg van interne spanningen, zoals het AOW-echec (“tuig van de richel”). Dragende partijen AWVN, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie hebben op het juiste moment hun verantwoordelijkheid genomen.

Helaas kan nog niet worden gesproken van een vliegende start van het Manifest. De voorstellen van werkgevers voor de grootste CAO in de marktsector, Metaal en Techniek, worden door de vakbonden (partijen bij het Manifest!), als een ‘bombrief’ omschreven. Ook de spanningen aan de CAO-tafels in de publieke sector (hoewel niet direct partij bij het Manifest) dragen niet bij aan het ‘herwonnen vertrouwen’ waarvan het Manifest spreekt.

Maar er zijn ook lichtpunten aan de horizon! Tijdens een sessie van het NCSI-project Wasstraat CAO’s bleken CAO-partijen onlangs in staat om met behulp van heuse ‘CAO-bouwstenen’ met de inzet van beide partijen tot afspraken te komen over tot dan zeer controversiële onderwerpen! In een CAO-delegatietraining die ik vorige week verzorgde was de ene CAO-partij (de werkgevers in dit geval) bereid de andere CAO-partij alle ruimte te geven om visie en gewenst beleid uit een te zetten én daar écht naar te luisteren. Komende week verzorg ik in een andere bedrijfstak met de directie van een grote onderneming een sessie over eigentijdse verhoudingen met vakbonden op strategisch, tactisch en operationeel niveau.

Tenslotte: de CAO-onderhandelaarsdiners over het Manifest Naar Nieuwe Arbeidsverhoudingen in maart zijn beide over-ingetekend! Dat wijst op een serieuze belangstelling voor het onderwerp van CAO-onderhandelaars van zowel werkgevers(organisaties) als vakbonden.

Vernieuwing van de Nederlandse arbeidsverhoudingen is volgens mij niet meer te stoppen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: