Naar verantwoord marktgedrag?!

Deze week nam ik namens de werkgevers in de particuliere beveiliging deel aan de hoorzitting van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer. Die wilde zich verdiepen in ontwikkelingen in de beveiliging in Nederland in een ronde tafelgesprek met vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden.

Een niet onbelangrijk deel van het gesprek ging over opdrachtgevers van beveiligingswerk. Saillant is daarbij dat de Rijksoverheid, waarop de Tweede Kamer toezicht houdt, een grote en belangrijke opdrachtgever is. Opdrachtgevers, zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst, besteden beveiligingswerk aan. Veel bedrijven passen daarbij echter slechts één criterium toe: de laagste prijs. Daardoor ontstaat druk op kosten waardoor arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, scholing en begeleiding van werknemers onder druk kunnen komen.

In mijn rol bij het oplossen van het conflict over de CAO Schoonmaak ben ik in 2010 dezelfde problemen tegengekomen. Eén van de adviezen aan CAO-partijen was toen om in overleg met alle betrokkenen, werkgevers, werknemers en opdrachtgevers, oplossingen te zoeken. Naar verluidt zal het in de schoonmaaksector deze zomer tot afspraken leiden. Ook in de CAO-onderhandelingen voor de nieuwe postbedrijven heb ik er inmiddels mee te maken gekregen. Minister Kamp van SZW riep de sector onlangs op het voorbeeld van de schoonmaak te volgen.

Overleg tussen werkgevers, vakbonden en opdrachtgevers (waaronder de overheid!) dat tot afspraken leidt over verantwoord ‘markt’gedrag kan wellicht de nadelige gevolgen van vrije mededinging beperken en de kwaliteit van de dienstverlening verhogen. Dat is uiteindelijk in het belang van alle betrokkenen! Als de Vaste Kamercommissie van SZW daar een bijdrage aan kan leveren is de hoorzitting van afgelopen week niet voor niets geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: