Pensioendeal is erop of eronder!

Deze week kopte het Financieele Dagblad in een hoofdartikel: Weerstand pensioendeal stijgt! De strekking van het artikel: terwijl FNV-voorzitter Jongerius met VNO-NCW-voorzitter Wientjes en op de achtergrond minister van SZW Kamp onderhandelt over het pensioenakkoord dat het Nederlands pensioenstelsel ingrijpend hervormt, mort een deel van de achterban.

Kaderleden van FNV Bondgenoten, FNV Bouw en Abvakabo FNV verzetten zich volgens bronnen van het FD tégen de voorgenomen pensioendeal. Die beoogt de pensioenzékerheid afhankelijker te maken van de levensverwachting en de beleggingsresultaten van pensioenfondsen. Dat betekent méér risico en mínder zekerheid. Tegenstanders vinden dat deze risico’s niet door de deelnemers maar (mede) door de overheid gedragen moeten worden.

De pensioendeal lijkt in meerdere opzichten ‘erop of eronder’ te worden. Ten eerste voor de houdbaarheid van het Nederlandse pensioenstelsel. Maar ook voor de relatie tussen het kabinet en de kersverse minister van SZW en sociale partners, de vakbeweging in het bijzonder. En tenslotte – last but not least – tussen de vakcentrales FNV, CNV en MHP enerzijds en hun aangesloten vakbonden anderzijds.

Het laatste is het belangrijkst voor de sociaal economische organisatie van ons land. Daarin spelen de vakcentrales via STAR en SER nóg een belangrijke rol. De lengte van hun polsstok wordt echter bepaald door de (kaderleden van) de aangesloten vakbonden. Als die een pensioenakkoord onmogelijk maken, waartoe het FD-artikel lijkt te concluderen, zal de positie van de vakcentrales wankelen en valt niet uit te sluiten dat hun rol uitgespeeld is en door de grotere vakbonden, zoals FNV Bondgenoten, FNV Bouw, Abvakabo FNV, CNV Vakmensen en De Unie zal worden overgenomen.

Eén reactie to “Pensioendeal is erop of eronder!”

  1. pensioenspeler Says:

    Oude denk beelden over zekerheid zijn niet uit te roeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: