Overheid of sociale partners?

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de ontwikkelingen op de postmarkt. Daar wordt door CAO-partijen onderhandeld over een CAO voor de nieuwe postbedrijven, zoals Sandd, SelectMail en VSP-Netwerk, dochter van TNT, brancheleider in de sector. De onderhandelingen staan onder druk van de politiek, die wil dat er op 1 april een CAO is. Zo niet dan zullen minister Kamp van SZW en staatssecretaris Bleker van ELI via een AMvB voorschrijven dat postbedrijven hun werknemers een arbeidsovereeenkomst (aov) aanbieden. Veel postbestellers werken op dit moment nog op basis van een overeenkomst van opdracht (ovo).

De bemoeienis van de politiek met de arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden in de postsector is bijzonder. Dat terrein is immers voorbehouden aan sociale partners? Inhoudelijke bemoeienis door overheden wordt zelfs door internationale verdragen van de ILO verboden! In de jaren ’80 van de vorige eeuw deed de FNV met succes een beroep op die verdragen toen de overheid zich bemoeide met de CAO’s in semi-overheidssectoren. De wijze waarop de overheid zich met de CAO-onderhandelingen in de postsector bemoeit gaat nóg verder dan destijds!

De overheidsbemoeienis met de CAO-onderhandelingen in de postsector wordt verdedigd door de aanwezigheid van ovo’s in plaats van aov’s bij nieuwe postbedrijven. Postbestellers werken aan de onderkant van het loongebouw. De vraag kan gesteld worden of de ovo, die ook door zzp’ers wordt gebruikt, die minder rechtsbescherming biedt dan de aov, dáár niet tot ‘Scheinselbständigkeit’ leidt, zoals Duitsers dat noemen. Toch verdient het zeer de voorkeur dat CAO-partijen daarover zélf afspraken maken. De overheid doet er verstandig aan dat aan hen over te laten! Twee kapteins op het schip van CAO en arbeidsvoorwaarden is er één teveel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: