Is representativiteit wel nodig?

Deze week werd bij HS Arbeidsvoorwaarden het 2e CAO-onderhandelaarsdiner gehouden over het Manifest Naar Nieuwe Arbeidsverhoudingen. De gesprekken aan tafel gingen ondermeer over repsresentativiteit. Zijn vakbonden nog wel representatief? En werkgeversorganisaties? Indringende vragen die tijdens het diner openlijk gesteld konden worden en serieus beantwoord werden. Dàt is de waarde van de CAO-onderhandelaarsdiners!

De vraag die ik zou willen toevoegen is: moeten CAO-partijen, werkgeversorganisaties en vakbonden, persé representatief zijn? Het lijkt mij dat zij sowieso voor hun leden op moeten kunnen komen, ook als zij niet representatief zijn. Maar ik vind het eigenlijk veel belangrijker dat zij in staat zijn de belangen van àlle werknemers en werkgevers te vertolken, ook wanneer die géén lid zijn. Niet om hen te vertegenwoordigen, maar omdat de kennis van hun belangen nodig is om een goede CAO voor het bedrijf of de bedrijfstak tot stand te brengen.

Deze week bereikte ik als CAO-onderhandelaar voor de nieuwe postbedrijven, zoals Sandd en SelektMail, een onderhandelingsresultaat over de sector-CAO met vier vakbonden. Ik denk dat de vier vakbonden zelfs bij elkaar nog niet representatief zijn voor de postbezorgers in dienst van nieuwe postbedrijven. Ik vind dat geen doorslaggevend bezwaar, als de vakbonden maar bereid en in staat zijn de belangen van àlle werknemers in de onderhandelingen te vertolken.

Of dat het geval is kan ik niet goed beoordelen. Dáár wringt volgens mij – óók bij sommige werkgeversorganisaties – vaak de schoen. CAO-partijen – respresentatief of niet – zouden samen bereid en in staat moeten zijn om open en transparant alle meningen en belangen van àlle werknemers en werkgevers onder de CAO bij de onderhandelingen te betrekken. Alleen dan zal het onderhandelingsresultaat de CAO opleveren die het bedrijf of de bedrijfstak nodig heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: