Het ‘eigene’ van de overheid?

Deze week bezocht ik op uitnodiging van het CAOP een deel van het slotdebat over Het eigene van de overheid. Aan het slotdebat waren een drietal debatten in besloten kring vooraf gegaan. Minister Donner, die het slotdebat met een toespraak opende, liet zich de kans niet ontnemen daarmee zijn mening over openbaarheid van bestuur nog eens toe te lichten. Nadenken doe je in beslotenheid, maar verantwoorden doe je in het openbaar, aldus de minister, die er aan toevoegde dat wanneer we ook in het openbaar gaan nadenken, het denken stopt en we op den duur alleen nog na-pràten.

Er was veel aandacht voor de positie van de ambtenaar. Moet de ambtelijke rechtspositie blijven of verdwijnen? Verdienen ambtenaren minder dan werknemers in private sectoren? Hoe kan een ambtenaar trots op zijn werk zijn als zijn werkgever hem verguist? Moet het ambtelijk gezag hersteld worden? Moet de overheid alles (blijven) doen wat de overheid kàn doen?

Mij vielen twee dingen op. In de eerste plaats viel me op dat zodra een vraag beantwoord is (de ambtelijke rechtspositie kan arbeidsrechtelijk probleemloos worden vervangen door de ‘gewone’ arbeidsovereenkomst), er weer vele nieuwe vragen worden opgeworpen die dat toch weer kunnen verhinderen of op zijn minst ernstig compliceren. Zal er zó ooit een vraag definitief beantwoord worden?

In de tweede plaats viel me op dat het ‘eigene’ van de overheid vooral door de ogen van de overheid kijkend nààr de samenleving bezien wordt en veel minder andersom. Dat lijkt haaks te staan op het denken vanuit de klant wat in private sectoren, maar ook in de zorg en in het onderwijs – gelukkig – in opkomst is.

Kortom: ik heb het antwoord op de vraag naar het ‘eigene’ van de overheid niet gevonden. Misschien kan de zoektocht beter gericht zijn op wat de overheid met andere sectoren ‘gemeen’ heeft?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: