Centrale looneis en decentrale economie?

Deze week vroegen de GPD en De Telegraaf mij naar mijn mening over de loonseisen van de vakbeweging en de reacties daarop van de werkgevers. ‘Of ik een ‘hete herfst’ verwacht?’ Ik vind dat bijna net zo moeilijk als het voorspellen van het weer. De looneis van 2,5 % ligt weliswaar op het niveau van de inflatie. Maar de FNV voegt daar een extra eis aan toe van €300 (gemiddeld bijna een vol procent!) om de effecten van het bezuinigingsbeleid van het kabinet op te vangen. Ook vakbond De Unie kondigt een extra looneis aan voor de middeninkomens (van € 30.000 tot € 60.000, waar heel veel werknemers toe behoren), omdat die het meest van het kabinetsbeleid te leiden hebben. Tenslotte geven FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV aan compensatie voor gevolgen van het pensioenakkoord in CAO-onderhandelingen te zullen eisen. Voeg daarbij de incidentele loonkostenstijging als gevolg van periodieken e.d. en de loonkostenontwikkeling benadert bij inwilliging al gauw 5 %.

Omdat ‘vragen’ niet gelijk staat aan ‘krijgen’ zal de soep niet zó heet worden gegeten. AWVN, werkgeverspartij bij veel CAO’s, liet in een reactie weten de ‘pijn’ van economische tegenwind en bezuinigingen met werknemers te willen delen. Het CNV geeft aan dat de centrale looneis ruimte laat voor decentrale verschillen. Dat is zeer terecht. CAO-onderhandelingen worden decentraal gevoerd in sectoren die onderling grote verschillen vertonen. Niet alleen tussen marktsectoren en door de overheid gefinancierde sectoren, maar ook tússen marktsectoren. De bouw lijkt de gevolgen van de kredietcrisis nu pas écht te gaan merken. De tuinbouw merkt de gevolgen van de Ehec-bacterie. De detailhandel is gevoelig voor het verlies van koopkracht dat vrijwel iedere Nederlander komend jaar boven het hoofd hangt. Daarentegen lijken andere sectoren de gevolgen van de crisis juist weer wat te boven te komen.

Ik vind een centrale looneis daarom moeilijk te begrijpen. Via Twitter leggen deskundigen van vakbonden geduldig uit dat een centrale inzet zich goed verdraagt met decentrale onderhandelingen en ruimte laat voor verschillende uitkomsten. Maar zou het toch niet beter zijn om ook de inzet, het liefst – in lijn met het Manifest Naar Nieuwe Arbeidsverhoudingen – samen met werkgevers, decentraal per CAO-sector te bezien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: